DOLAR 32,5794 0.31%
EURO 34,8265 0.2%
ALTIN 2.513,381,18
BITCOIN 20882241,00%
Hatay

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
İnsanlar Eşittir

İnsanlar Eşittir

ABONE OL
16 Kasım 2021 16:46
İnsanlar Eşittir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Affan Derneğinin düzenlediği ‘Türkiye’de kadının rolü’ söyleşisine İnsan ve Kadın Hakları Savunucusu Avukat Hatice Can, konuşmacı olarak katıldı.

Hatice Can, söyleşide, bugün elde edilen hakların kadınların yüz yıllar öncesinde vermiş olduğu mücadele sonucu kazanıldığını söyledi.

Mücadele edilen ilk hakkın ‘eşitli’ olduğuna vurgu yapan Can, “Eşitlik 1800’lü yıllardan beri hayatımıza yerleşmiş durumda. 10 Aralık insan hakları bildirgesi ile ırk, renk, cins ayrımı yapmadan insanlar eşittir. Cins dediğimiz iki şekil yani kadın ve erkek olarak. Benim öğrenci olduğum yıllarda eşitlik varken şu an eşitlik yok. Köleleşmeye doğru gidiyoruz” dedi.

Can, konuşmasının devamında, “8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 129 kadın işçi eşit haklara sahip olmadıkları için grev yapar ve kadınların hepsi öldürülür. O günden sonra dünya kadınlar günü ilan edilir. Bizim için önemli bir gündür” ifadelerinde bulundu.

1980’li yıllarda kadına yönelik birçok sözleşmenin imzaladığını fakat geleneklere bağlı bir toplum olduğumuz için bazı kalıplardan kurtulamadığımızı belirten Hatice Can, “Birçok sözleşme düzenledi ama hayatımızın içinde hangi birini uygulayabiliyoruz? Kadın ne halde? Sorularının yanıtı geleneksel iş bölümü. Örneğin ben okullara söyleşilere gidiyorum öğretmenlerin hepsi kadın fakat idarecilerin çoğu erkek kadınlar karar mekanizması olarak görülmüyor işte burada devreye giren geleneksel iş bölümü çünkü kadın mutfaktan sorumlu, temizlikten, çocuktan ve hatta kırsal kesimde ise hayvancılık bakımını üstlenir. Bunun sebebi yetiştirme tarzımız ‘erkek’ ‘erk’ kelimesinden doğar. Antakya yetiştirme tarzı olarak Türkiye bazında yine iyi burada kızlar okutuluyor. Genele baktığımız zaman durum hiç iç açıcı değil” dedi.

Son zamanlarda her gün bir kadın öldürülüyor ya da şiddete uğruyor bunun sebebinin ekonomik güç ve zihinsel dönüşüm yüzünden olduğunu söyleyen Can, bu zihinsel dönüşümün önüne eğitimlerle geçileceğini, zihinsel dönüşümün okul eğitimi olmadığını, aile eğitimi olduğunun altını çizdi. Söyleşiye Affan-Der Başkanı Kemal Arıbaş, yönetim kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.