DOLAR 32,6028 0.39%
EURO 34,8083 0.19%
ALTIN 2.497,050,52
BITCOIN 21146224,75%
Hatay
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
İskenderun’da Serbest Bölge oluşturulacak mı?

İskenderun’da Serbest Bölge oluşturulacak mı?

ABONE OL
16 Haziran 2021 10:26
İskenderun’da Serbest Bölge oluşturulacak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir İskenderun’da bir serbest bölge oluşturulmasıyla ilgili soru önergesi vererek Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, bilindiği gibi serbest bölgelerin, bir ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla beraber, gümrük hattı dışında bırakılan ve ihracatın arttırılması amacıyla ülkenin diğer kesimlerine kıyasla bazı sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı bölgeler olduğunu hatırlattı.

Yaptığı açıklamada Tokdemir, Türkiye’de serbest bölge çalışmalarına Cumhuriyetin ilk yıllarında başlandığına işaret ederek “1927 yılında çıkarılan ‘Serbest Mıntıka Kanunu’ bu konuda çıkarılmış ilk kanun ve atılan ilk adımdır. 1946 Yılında şark halı, kilim ve kürklerinin ihracının yapılabilmesi amacıyla bir kanun çıkartılmış olup, bu girişimden de istenilen sonuç elde edilememiştir. 1953 yılında “Serbest Bölgeler Kanunu” ve bu kanuna işlerlik sağlayacak “Serbest Bölge Nizamnamesi” 1956 yılında kabul edilmiştir. Bunun sonucunda İskenderun Limanı’nda bir serbest bölge kurulma kararı alınmış ancak hayata geçirilememiştir” diye konuştu.

Tokdemir Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un cevaplandırması için şunları sordu: “Ülkemizin ekonomisine ve bölge istihdamına önemli kazanımlar sağlayacağına inandığımız, yöre halkımız, yatırımcılarımız ve iş insanlarımız için de önemli olan, İskenderun Serbest Bölge çalışmaları için AK Parti hükümetleri döneminde yapılan çalışmalar nelerdir? İskenderun’da bir Serbest Bölge oluşturulması hususunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.