DOLAR 32,5183 -0.08%
EURO 34,9635 0.33%
ALTIN 2.434,940,50
BITCOIN 2074347-4,02%
Hatay
26°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
İsrafa Karşı Büyük Hamle!

İsrafa Karşı Büyük Hamle!

ABONE OL
1 Aralık 2022 11:37
İsrafa Karşı Büyük Hamle!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada üretilen tüm gıdaların üçte birinin yaklaşık 1,3 milyar ton gıda kaybettiği veya israf edildiği vurgulandı. Yapılan araştırmalar sonucunda israfın ise küresel ekonomiye her yıl 940 milyar dolara yakın bir maliyete neden olduğu belirtildi. Ülkelerde ise bu atık problemine karşı yasal düzenlemelere gidileceği ifade edildi.

ATIK DÜZENLEMELERİ GELİYOR

Avrupa Birliği Komisyonu iki yıl önce başladığı bir düzenleme ile AB çapında gıda atığını bir seviyeye çekmeyi zorunlu hale getirecek. 2023 yılı sonuna kadar AB genelinde gıda israfını azaltmak için yasal olarak bağlayıcı hedefler önerilecek. İspanya bunlara son örnek. İspanyol hükümeti, çöpe atılan gıdayı azaltmak için evde kalan artıkları almayı, reçel yapmayı ve tarihi sona erecek ürünlere indirim yapmayı teşvik ediyor.

60 BİN EURO CEZASI VAR

Süpermarket ve mağazalardan son kullanma tarihi geçmek üzere olan ürünlerin fiyatlarını düşürmeleri ve kullanılmayacak olanları mahalle derneklerine ve gıda bankalarına bağışlamaları istenecek. İşletmeler, çöpe attıkları gıda miktarını azaltmazlarsa 60 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek.

DÜZENLEMELER GELİYOR

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve Emine Erdoğan’ın himayelerinde devam eden Sıfır Atık Projesi var. Aynı zamanda topraktan tabağa gibi projeler ile semt pazarlarındaki atıklardan kurtarılabilir olanlardan salça ve reçel gibi ürünler yapılıyor. Geri kalan atıklar ise kompost yapılarak çiftçiye bedava veriliyor. Bu konuda Meclis’te de çalışmalar yürütülüyor.

Erhan UNAY

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.