Dünyada üretilen tüm gıdaların üçte birinin yaklaşık 1,3 milyar ton gıda kaybettiği veya israf edildiği vurgulandı. Yapılan araştırmalar sonucunda israfın ise küresel ekonomiye her yıl 940 milyar dolara yakın bir maliyete neden olduğu belirtildi. Ülkelerde ise bu atık problemine karşı yasal düzenlemelere gidileceği ifade edildi.
ATIK DÜZENLEMELERİ GELİYOR
Avrupa Birliği Komisyonu iki yıl önce başladığı bir düzenleme ile AB çapında gıda atığını bir seviyeye çekmeyi zorunlu hale getirecek. 2023 yılı sonuna kadar AB genelinde gıda israfını azaltmak için yasal olarak bağlayıcı hedefler önerilecek. İspanya bunlara son örnek. İspanyol hükümeti, çöpe atılan gıdayı azaltmak için evde kalan artıkları almayı, reçel yapmayı ve tarihi sona erecek ürünlere indirim yapmayı teşvik ediyor.
60 BİN EURO CEZASI VAR
Süpermarket ve mağazalardan son kullanma tarihi geçmek üzere olan ürünlerin fiyatlarını düşürmeleri ve kullanılmayacak olanları mahalle derneklerine ve gıda bankalarına bağışlamaları istenecek. İşletmeler, çöpe attıkları gıda miktarını azaltmazlarsa 60 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek.
DÜZENLEMELER GELİYOR
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve Emine Erdoğan’ın himayelerinde devam eden Sıfır Atık Projesi var. Aynı zamanda topraktan tabağa gibi projeler ile semt pazarlarındaki atıklardan kurtarılabilir olanlardan salça ve reçel gibi ürünler yapılıyor. Geri kalan atıklar ise kompost yapılarak çiftçiye bedava veriliyor. Bu konuda Meclis’te de çalışmalar yürütülüyor.
Erhan UNAY
GÜNDEM
7 gün önceSON DAKİKA
7 gün önceSON DAKİKA
8 gün önceSON DAKİKA
24 gün önceSON DAKİKA
03 Aralık 2023SON DAKİKA
03 Aralık 2023SON DAKİKA
03 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.