DOLAR 32,3578 0.11%
EURO 34,9839 -0.29%
ALTIN 2.323,980,21
BITCOIN 22818871,33%
Hatay

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KIRIKHAN COĞRAFİ YAPISI

ABONE OL
9 Ekim 2021 12:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Kırıkhan´ın doğusunda Suriye ve Kumlu, Batısında Belen, Kuzeyinde Hassa, Güneyinde Antakya bulunmaktadır. Kırıkhan 36-37 derece kuzey enlemleri ile 36-37 derece doğu boylamları arasında 687.73. km2’lik bir alan üzerinde bulunmaktadır. Amik gölünün kurutulması ile meydana gelen verimli ova ilçenin bir bölümünü teşkil etmektedir. Amik ovasını baştanbaşa geçen karasu ile ilçe merkezinden geçen Delibekirli çayı belli başlı akarsulardır.

  • Dağlar: İlçenin en önemli dağı batı kısmını boydan boya kaplayan Amanos dağlarıdır. Doğusunda Suriye sınırı ve Kürt Dağları ilçe merkezinin güneyinde kalan ve Amanosların uzantısı olan birkaç tepe, kentin kuzeyinde ise yine aynı dağ silsilesinin devamı vardır.
  • Göller: Gölbaşı gölü Kırıkhan’ın tek doğal gölü olup İlçenin doğusunda Suriye sınırına yakın bir konumda bulunan Gölbaşı köyünde bulunmaktadır. Derinliği 5-10 metre arasındadır. Gölde Balık üretilmekte ve sulama amaçlı kullanılmaktadır. Gölün içerisinde bir de adacık vardır. Gölbaşı Gölü Conba kanalı ile Amik Ovası Sulama kanalına uzatılmıştır.
  • Geçitler: Doğal yapı gereği bölgenin kuzey – güney doğrultusunda uzanan amik ovası Amanoslarla Kürtdağları arasında önemli bir geçittir. Doğu batı yöresinde en önemli geçitler Suriye’ye Yalangoz – İncirli civarından, Batıda ise Gedik – Belen geçidi ile Türkiye’nin en önemli İpek yolu geçididir. Ayrıca Kuzey batıda dağlık alanda önemli sayılabilecek Ceylanlı Köyü üzerinden Amanosları aşan patikalar ile İskenderun, Dörtyol İlçesine ve Hassa İlçesine değin uzanabilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.