DOLAR 32,5611 0.14%
EURO 34,9109 0.7%
ALTIN 2.432,10-0,01
BITCOIN 21765920,93%
Hatay
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Kırşehir Tarihi 2

ABONE OL
1 Haziran 2022 16:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anadolu’da Osmanlı egemenliğinin kesin olarak kurulmasından yani Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu Türk birliğini sağlamasından sonra Kırşehir’de Celali isyanları dışında XIX. YY’ın sonlarına kadar kayda değer önemli olaylar görülmez. Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda Ahiliğin büyük rolü olmuştur, Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşu sırasında Hacı Bektaş-ı Veli’nin etkileri görülmüştür. Yeniçeriler, Hacı Bektaş’ı “pir” olarak kabul etmişlerdir. Katip Çelebi Seyehatname’sinde; Kırşehir için “havası güzel bir sahrada kurulduğunu, üzerinde bir kalesi bulunduğunu” yazmaktadır. 1527’de Hacı Bektaş-ı Veli’nin torunlarından Kalender Çelebi, Ankara – Kayseri yöresinde ayaklanmıştır. Bu ayaklanma büyüyünce Kanuni Sultan Süleyman, Sadrazam İbrahim Paşa komutasında bir orduyu 1528’de Kırşehir yöresine yollamıştır. 1560’lı yıllara gelindiğinde Anadolu’da yoğun bir kargaşa daha yaşanmıştır. Halkı zorla soyan Hakibe Sührap adlı eşkıyaları cezalandırmak için Kanuni, kırşehir Beyi Memiş Bey’e emir vermiştir.

Kırşehir, Anadolu “ahlaki” denen tasavvufi esnaf teşkilatının en mühim merkezlerinden biri olması ile 14.asırda oldukça gelişmiştir. Meşhur Ahi Evran Kırşehir’e yerleşmiş, Mevlevi tarikatı gelişmiş ve büyük mutasavvıf ve Türk şairi Aşık Paşa burada yaşamıştır. Bu asır Kırşehir, müstesna bir kültür ve ilim merkezi olmuştur.

I. Dünya Savaşı bittiğinde, Osmanlılar savaşta yenilince, savaşın galipleri, Anadolu’yu bölgelere ayırıp, istila etmeye başlamışlardır. Osmanlı sultanları, saltanatlarını sürdürmek için her şeye göz yummuşlardır. Ama halk istilacılara karşı savaşıp, bağımsızlığı kazanma inancındadır. Bu görüşü savunanların başında Mustafa Kemal Paşa gelmektedir.

Kırşehir, bu tarihi yol ayırımında, Mustafa Kemal Paşa’nın yanında yer alır. Gerek yiyecek-giyecek, gerek para ve gerekse asker olarak tüm gücünü Paşa’nın emrine verir. Kurtuluş Savaşı sona erdiğinde,Kırşehirli her aile, ya birkaç şehit vermiş ya da her evde birkaç gazi kalmıştır. 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında Kırşehir Sancağı, Ankara vilayetine bağlanmıştır. Cumhuriyet döneminde il merkezi olur. 1954’te ilçe merkezi olarak yeni kurulan Nevşehir işine bağlanırsa da 1957 yılında yeniden il statüsüne kavuşur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.