DOLAR 32,5932 0.24%
EURO 34,7910 0.35%
ALTIN 2.408,67-0,98
BITCOIN 21588640,35%
Hatay
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Korkulan Oluyor!

Korkulan Oluyor!

ABONE OL
28 Temmuz 2022 10:02
Korkulan Oluyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Can uyardı.

DEPREM GELİYORUM DİYOR

Can yaptığı açıklamada; “Doğu Anadolu Fay Zonunda hareketlilik devam ediyor. Son bir hafta içinde Kahramanmaraş İli Tevekkeli ilçesi ve Hatay İlimizin Hassa İlçesinde olan depremler Doğu Anadolu Fay Zonunda olmuştur. Bu depremler bir uyarı depremleri olduğu, 300 yıldan fazla bir zamandır suskun olan ve enerji depolayan bu fay zonunda olası büyük yıkıcı depremin habercisi olduğu diyebiliriz” dedi.

DUYARLI OLMAYA VE ÖNLEM ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Her an olabilecekmiş gibi deprem gerçeğini kabullenip önlem alınması gerektiğini söyleyen Can:  “Doğu Anadolu zonunda merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklükte, 24 ocak 2020 tarihinde 41 kişi hayatını yitirdiği 1607 kişinin yaralandığı, bu depremden sonra merkez üssü Malatya’nın Pötürge ilçesinde 5.2 büyüklüğünde deprem olmuştu. Bu bölgede çalışma yapan Deprem Uzmanı Jeoloji Profesörü Naci Görür Hocamız Malatya ve Elazığ depremlerinden sonra deprem tehlikesi Kahramanmaraş ve Hatay illerine dikkat çekmişti. Son bir hafta içinde hem Kahramanmaraş’ ta ve Hatay ilimizin Hassa ilçesinde olan her iki deprem Doğu Anadolu Fay Zonunda olduğundan, Deprem uzmanları hocalarımızı doğrulamaktadır. Biz Hatay jeoloji Mühendisleri Odası olarak aynı görüşü paylaşıyor ve doğru buluyoruz.

Hatay ilimizin tümü birinci derece deprem kuşağı içinde olduğu ve ilimizin değişik bölgelerinden geçen üç ana fay zonu ile kesildiği, bu fayların birincisi Doğu Anadolu Fay Zonu, ikincisi Ölü Deniz Fay Zonu ve üçüncüsü Kıbrıs Dalma Batma zonuna bağlanan Antakya-Samandağ Kıbrıs Fay zonu olduğu ve bu faylar Hatay İlimizde kesiştiği bilinmektedir. Bu faylardan herhangi birinin hareket etmesi halinde ilimizin tümünü olumsuz yönde etkileyeceğini, Akdeniz’de Fayın kırılması halinde sahillerimizde Tsunami  yaratabileceğini bütün deprem Yerbilimci Uzman Hocalarımız ve Odamız olarak bu deprem gerçeğini dile getirip gündemde tutmaya çalışıyoruz.

Bizi bekleyen bu deprem tehlikesi zamanı belli olmayan ama her an olabilecekmiş gibi deprem gerçeğini kabullenip önlem almamız gerekmektedir.

Hatay jeoloji Mühendisleri Odası Yönetimi olarak; tüm Yerel Yönetimleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Yapı Denetimleri, deprem konusunda ilişkisi olan tüm Mühendislik Disiplinlerini ve halkımızı deprem konusunda daha duyarlı olmaya ve önlem almaya çağırıyoruz.” dedi.

Erhan Unay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.