DOLAR 32,5358 -0.18%
EURO 34,9633 0.34%
ALTIN 2.427,610,19
BITCOIN %
Hatay
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Mezhepsel Önyargılar

ABONE OL
4 Şubat 2023 12:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir zamanlar AKP Genel Başkanı ve Başbakan R. Tayyip Erdoğan da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Alevi kimliğinden hedef almıştı. Geçenlerde, Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusu gündemdeki yerini korurken İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla ilgili “Sokakta Kemal’e itiraz görüyoruz” açıklaması nedeniyle ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in isteğiyle partideki Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa etti.

Aslında Cihan Paçacı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili olarak toplumdaki mezhepsel önyargılara işaret etmişti. Nagehan Alçı’nın bile “Mücadele edilmesi gerekir” dediği mezhepsel önyargıları öne süren bu demecin yarattığı türbülans nedeniyle, Paçacı partisinin Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa etmek mecburiyetinde kalmıştı.

Şimdi, laik Türkiye Cumhuriyeti’nde şu iki soru akla geliyor:

1. Türkiye toplumu kültürel, yasal, moral ve insani gelişmişlik düzeyinin neresinde ve neye layık?

2. Altılı Masa’nın (Millet İttifakı) üyesi İYİ Parti’nin milletvekili aslında neyin peşinde?

Şekerbank, Etibank ve Halkbank’taki yöneticilik kariyerinden sonra Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ve üç dönem de milletvekilliği yapan Paçacı gibi bir şahsiyet, eğer 21. Yüzyılın ilk çeyreği ve Cumhuriyetin 100. Yılı dolmaktayken ve Türkiye’nin hali pür melali ortadayken, hala mezhepsel önyargıları gerekçe göstererek siyasi tutumunu belirliyorsa, ortada çok ciddi ve yapısal bir sorun var demektir.

· Ya bu toplum, bırakınız gerçek demokrasiyi ve çağdaş uygarlığı, Altılı Masa’nın imzaladığı belgelerde hedeflenen düzene bile layık olmanın çok uzağındadır.

· Ya Paçacı, kendi siyasal tercihini haklı göstermek için toplumun çağdışı ve ayrımcı önyargılarını kasten abartmakta ve kendisine kalkan yapmaktadır.

· Ya da, her iki şık birden varittir.

Her üç halde de yazık bu Türkiye’ye!

Hiçbir şey için olmasa bile, sadece o mezhepsel önyargıyı kırmak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olmalıdır. Millet İttifakı’nın Hükümet Programı kamuoyuna açıklanmıştır. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı netleşiyor. Kemal Geliyor! Ve Kılıçdaroğlu’na sırf uzlaşmacı ve birleştirici tutum ve davranışından dolayı dahi olsa oy verilmelidir…

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına bu mezhepsel önyargıyı yıkarak girmesi, bir demokratik eşiği daha aşma anlamında tarihsel önemdedir. Bu tarihsel görevden Kılıçdaroğlu başta olmak üzere hiç kimse kaçamaz. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ilişkin bu sinsi ve bağnaz gerekçe, tek başına reddedilmesi ve mücadele edilmesi gereken bir yaklaşımdır. Bu bağnaz yaklaşım aşılmadığı sürece savunulan/savunulmuş gibi görünen her çağdaş değer, gerideki ilkelliği gizleyen utanç verici birer maskedir.

Ama ne yazık ki çevremizde çok sayıda Cihan Paçacı gibiler var!

Seçimi kazanmak ya da kaybetmek seçeneklerini düşünmeden Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olmalıdır. Muhtemelen 14 Mayıs’ta olması beklenen seçimde takke düşmeli kel görünmelidir. Türkiye nasıl bir düzene layık ortaya çıkmalıdır.

2023 yılında, hala mezhepsel önyargıların egemen olduğu bir ülkede yaşıyor olmak, bazen insanın nefesini kesiyor. Yeter artık! Laik Türkiye’de Alevi olmak suç değil! Bu ülkede herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimsenin dini ve siyasi inancı sorgulanamaz!

Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde hala mezhepsel önyargılar egemense, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’ye müstahaktır!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.