DOLAR 32,3912 0.21%
EURO 35,0896 -0.03%
ALTIN 2.324,750,24
BITCOIN 2283915-0,41%
Hatay
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Öğrencilerden Yatalak Hastaları Mutlu Edecek İcat

Öğrencilerden Yatalak Hastaları Mutlu Edecek İcat

ABONE OL
27 Eylül 2022 13:38
Öğrencilerden Yatalak Hastaları Mutlu Edecek İcat
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Hatay’da lise öğrencileri, yatağa bağımlı hastalar için ses komutuyla çalışan kumanda tasarladı.
Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hasta yataklarının hareket ettirilmesini, elektronik cihazların yönetilmesini ve acil durumlarda yardım çağrılmasını sağlayan kumanda geliştirdi.
Projeyle TEKNOFEST KARADENİZ‘e katılan öğrenciler, Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması’nın “Medikal Teknolojiler” kategorisinde birinci oldu.
Okul müdürü Volkan Şeşen, projenin, danışman 2 öğretmen ve 5 öğrencinin yer aldığı ekibin bir yıllık çalışmasıyla tamamlandığını söyledi.
Yatağa bağımlı hastaların günlük hayatını kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirten Şeşen, “Hareket edemeyen hastaların ihtiyaçlarını kendilerinin karşılaması adına ses komutlarıyla yataklarını hareket ettirmesi üzerine yapılan bir proje. Ödül alan projemizi AR-GE kapsamında geliştirip, seri üretimini hedefliyoruz.” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARIYLA İLETİŞİME GEÇEBİLİYOR

Biyomedikal cihaz teknolojileri öğretmeni Hakan Köse de projeyi, hastaların yaşadığı problemleri gidermek için tasarladıklarını dile getirdi.
Kumanda hakkında bilgi veren Köse, “Proje, yapay zeka entegre ederek sesli kontrolle hasta yatağının kontrol edilmesini sağlıyor. Geliştirdiğimiz sistemle hastanın kendi yatağını aşağı yukarı kontrol edebilmesini, televizyonunu, ışığı, perdeleri açıp kapatabilmesini sağlıyor. Yardım talebi komutuyla da hasta acil durumda veya kendini iyi hissetmediğinde sağlık çalışanlarıyla iletişime geçebiliyor.” diye konuştu.
Proje ekibinden Süleyman Güzel ve Hasibe Yorgun da projede yer almaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.