DOLAR 32,4784 -0.2%
EURO 34,9676 0.35%
ALTIN 2.436,150,55
BITCOIN %
Hatay
23°

KAPALI

04:15

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Pahalılık 20 Yılın Rekorunu Kırdı

Pahalılık 20 Yılın Rekorunu Kırdı

ABONE OL
13 Mayıs 2022 15:00
Pahalılık 20 Yılın Rekorunu Kırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KESK Dönem Sözcüsü, Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, enflasyonun son 20 yılın rekorunu kırdığını, Hükümet sadece izlediğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilerin hayat pahalılığında son 20 yılın rekorunun kırıldığını da gösterdiğine vurgu yapan Başkan Özgür Tıraş, acil ek zam istediklerini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından açıklanan verilere göre enflasyon nisanda aylık %,7,25, dört aylık %31,71, yıllık ise %69,97 arttığını belirten Başkan Özgür Tıraş, ulaştırma enflasyonu yıllık  %105,86 artarken,  gıda enflasyonunun ise yıllık %89,10’a tırmandığını bildirdi.  Sadece tüketici enflasyonu değil, üretici enflasyonunun da rekor üstüne rekor kırdığına değinen Başkan Özgür Tıraş, TÜİK verilerine göre Üretici Enflasyonu (Yİ-ÜFE) aylık %7,67, yıllık %121,82 artmıştır. Akaryakıt ürünlerine, elektriğe, doğalgaza yapılan fahiş zamlar sonucunda üretici enflasyonu Elektrik-Gaz-Buhar ana harcama grubunda yıllık %247,50, enerji ana grubunda %229,68 artmıştır.

Bilindiği üzere üreticilerin giderlerinde, maliyetlerinde yaşadıkları artışı ürün fiyatlarını artırarak nihai olarak tüketiciye yansıtması kaçınılmaz bir durumdur. Dolayısıyla üretici enflasyonundaki bu olağanüstü artış iğneden ipliğe zam sağanağının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, dolayısıyla tüketici enflasyonunun yükselmeye devam edeceğini göstermektedir” dedi.

“MAĞDURİYETE ÖNLEM YOK”

Öte yandan bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGRUP) açıkladığı verilerin, TÜİK rakamlarının vatandaşlar olarak yaşadığımız gerçek enflasyonu gizlemek için takla attırılan rakamlardan ibaret olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Başkan Özgür Tıraş, nitekim ENAGRUP’un verilerine göre yıllık enflasyonun %156,86’ya ulaştığını bildirdi.  Her şeyden önemlisi yaşamsal ihtiyaçları için kullandıkları her şeye zam sağanağının devam etmesine, enflasyonun rekor üstüne rekor kırmasına rağmen ülkeyi yönetenlerin hayat pahalılığını engellemeye dönük hiçbir önlem almadığını, hiçbir program açıklamadığını, bunun yerine 84 milyonun sadece dilek ve temennilerden ibaret açıklamalarla oyalanmak istendiğini ifade etti.

Bütçe disiplininin bozulacağı gerekçesi ile ücreti daha yılın ilk iki ayında eriyen asgari ücretlilerin, emeklilerin, işçilerin, kamu emekçilerinin göz göre göre sefalete terk edildiğini belirten Başkan Özgür Tıraş, açıklamasında şunlara yer verdi: Bayram başta emekliler olmak üzere milyonlarca yurttaşa adeta zehir edilmiştir. Milyonlarca emeklinin 2018 yılında 1.000 TL olan bayram ikramiyesi aradan geçen dört yılda sadece 100 TL artışla 1.100 TL olmuştur.  Buna rağmen Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak olan TÜİK enflasyon farkı milyonlarca emekliye, kamu emekçilerine ‘maaş zammı müjdesi’  diye yutturulmak istenmektedir.

İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR MAAŞ

Tablo ortadadır. Altı milyon kamu emekçisine ve emekliye TÜİK enflasyonu dayatılan 6. Dönem ‘toplu sözleşme’ çoktan kadük olmuştur. Gittikçe ağırlaşan koşullarda hiç kimsenin altı milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yılın başında yapılan %7,5 sefalet zammı ile yetinmesini istemeye hakkı yoktur.  Maaş artışlarımızı TÜİK enflasyonuna göre belirleyen ‘toplu sözleşmelere’  imza atarak kamu emekçilerinin ve emeklilerinin sefalete itilmesine sebep olanlar bugün aylık ya da üç aylık eşel mobil sistemi önermektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.