DOLAR 32,5092 0.18%
EURO 34,7697 0.07%
ALTIN 2.496,101,38
BITCOIN 20700305,54%
Hatay
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
PANDEMİDE DOĞAN SANAT!

PANDEMİDE DOĞAN SANAT!

ABONE OL
11 Şubat 2022 12:39
PANDEMİDE DOĞAN SANAT!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kovid-19’un başlamasıyla birlikte emekliliğe ayrılan ve eve kapanan berber Hasan Bedi Belli (62), torunlarına oyuncak yapmak için başladığı minyatür sanatında Hatay’ın tarihi binalarını eserlerine yansıttı. Daha önce Hatay Meclis Binası, St. Pierre Kilisesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarihi taş binası ve Affan Kahvesi’nin minyatür eserlerini yapan Bedi Belli, son olarak Anadolu’nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camisi minyatürünü de tamamladı.

ESERİ 100 GÜNDE TAMAMLADI

Eserin yapım aşamasında onlarca defa camiyi ziyaret eden, her açısından ayrı ayrı fotoğraflar alan sanatçı Belli, 100 günlük çalışmanın sonunda 10 kilogram ağırlığında, 90 santimetre uzunluğunda, 60 santimetre boyunda, 2 boyutlu Habib-i Neccar Camisi minyatürünü tamamladı. Habib- Neccar Camisi minyatürünü yaparken, defalarca kez camiyi fotoğraflamaya gittiğini kaydeden Belli, minyatürün yapım sürecinin 3.5 ay sürdüğü belirtti. Cami minyatürünün detayları hakkında da bilgi veren Belli, “Habib-i Neccar Camisi minyatürü 90 santim uzunluğunda ve 60 santimetre eninde bir ölçüye sahip. Ana gövdesini ahşaptan yaptım, yaklaşık 3-3.5 ayımı aldı. Cami minyatürü yapımında ana ahşap malzemenin yanı sıra dış kaplamada dekotadır, taş figürlerini ortaya çıkarabilmek için bu malzemeyi kullanmamız gerekiyordu. Bu minyatürde tüm iç detayları düşümdüm, imamın kürsüsünden içerideki halıya kadar özenle çalışma yaptım. Cami minyatüründe yaklaşık 70 tane pencere var, her bir pencerenin boyutu 2.5 santime 7 santimetre boyutunda, bu kadar küçük parçaları pencere haline getirebilmek baya bir zamanımı aldı” diye konuştu.

“SIRADAKİ ESERİN YIKIMINI SEYRETTİĞİM TARİHİ ROMA KÖPRÜSÜ”

Sıradaki eserinin tarihi Roma Köprüsü olduğunu da aktaran Belli, şöyle konuştu: “Şimdi minyatürünü yapmaya başladığım proje ise Hatay’ın tarihi Roma Köprüsü. Köprü 1972’de yıkıldı ve ben o köprünün yıkımını büyük bir hazinle izledim ve çok üzüldüm. Şuan o köprüyü yapmaya çalışacağım. Daha sonraki hedefim ise Roma Köprüsüne yakın tarihi Su Kemeri vardı onu da inşallah yapacağım. Hedeflerimde Ulu Cami ve Hatay Valiliği binası da var, kısacası Antakya’da olan bütün tarihi binaların minyatürünü yapıp Antakya’yı minyatür haline getirip insanlara sunmak istiyorum.”

“ESERLERİMİ MÜZEYE BAĞIŞLAMAYA HAZIRIM”

Eserlerini büyük bir sevgi, sabır ve emekle yaptığının altını çizen Belli, eserlerini müzeye bağışlamaya hazır olduğunu da söyledi. Minyatür eserleri yaptığı sırada büyük bir huzur bulunduğunu da dile getiren Belli, “Bizden sonraki gelecek nesiller bunları izleyecek, eski Antakya böylemiydi diye merak edecekler, bunlar benim için çok değerli ve çok önemli. Bu işe pandemide başladım hiçbir maddi beklentim yok, hobi olarak yapıyorum. İleride yerel bir müze yada minyatür müzesi açılırsa ismimin eserlere yazılması kaydıyla tüm eserlerimi bağışlamaya hazırım” şeklinde konuştu.

Atölye alanı olmadığı için evinin salonunu kullanmak zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Belli, Hatay Valiliği ya da İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün bir atölye imkanı sağlamaları durumunda daha başarılı işlere imza atacağının da altını çizdi. Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.