DOLAR 32,5122 0.18%
EURO 34,5883 0.09%
ALTIN 2.492,760,27
BITCOIN 20713750,74%
Hatay
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

RAS EL-SENİ KUTLU OLSUN

ABONE OL
14 Ocak 2023 14:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhaba sevgili Hatay Asi Gazetesi okuyucuları, bu gün Hatay-Adana-Mersin’de ayrı heyecanlı bir gün yaşanmaktadır. Çoğu kişi biliyordur 14 Ocak’ın önemini ama bilmeyenler için açıklamak en azından geçmişe gitmek istiyorum.

Her yıl 14 Ocak’ta Ras el-Seni (yılbaşı) Arap Aleviler için hem kültürel hem inançsal bir bayram günü olarak kutlanır. Antakya, Adana, Mersin ağırlıklı olmak üzere ülkemizin birçok noktasında yaşayan Arap Aleviler kültürlerinin önemli bir parçası olan Ras el-Seni’yi (yılbaşı) 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan bu gece ve ertesi gün kutluyor.

Bu günler yaklaştığında özellikle Hatay’ımızda bu günle özdeşleşen Kbeybet( İçli Köfte), Krus ve zengület (yağlı etl-etsiz ekmek) denilen yemekler yapılmaya başlanır. Ras El-Seni sabahında erkenden kalkılır ve ilk olarak ev halkının yeni yılı bayramı kutlanır eller öpülür, daha sonra aile bireyleri ile aile büyükleri ziyaret edilerek onlarında bayramları kutlanır. Küçük çocuklar ev ev dolaşıp mahallelinin bayramını kutlar mahalleliler ise öncelerden hazırladığı şeker, çikolata veya paraları çocuklara verir ikram eder. Günün anlam ve önemi aile bireyleri arasında saygı sevgiyi güçlendirmek aile olmak ve geçmişi yad edip aile büyüklerini ziyaret etmektir. Ama maalesef günümüzde her konuda her kültürde olduğu gibi bu önemli günde artık değerini kaybetme aşamasına girmiştir, şöyle bir eskiye dönüp bakınca son yıllarda bu kültürümüz yaşatılmıyor. Maalesef zamane gençleri ve çocukları ne bayramlaşmak için aile bireylerini ziyarete gidiyor nede bu günün önemini araştırmıyor, tüm suç gençler ve çocuklarda mı hayır elbette bu konuda ki suçun bir bölümü aile bireylerinde kendileri de eskiden olduğu gibi kendinden büyüklere ne bayramlaşmaya nede hal hatır sormaya gitmiyor çocuklar böyle aile kopukluklarını görünce de ister istemez aileden uzaklaşıyor. Umarım bu bayram bu yeni yılda hem ülkemiz hem dünyamız hemde ilimiz için hayırlı bir sene olsun ve birlik beraberlik içinde yine kardeşçe yaşayacağımız bir yıl olur. O zaman Kültürlerimizi unutmayacağımız nice bayramlara diyelim, Ras El-Seni kutlu olsun.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.