DOLAR 32,5366 0.23%
EURO 34,7656 0.06%
ALTIN 2.492,521,24
BITCOIN 20552073,49%
Hatay
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Sahurda Bu Besinlerden Uzak Durun

Sahurda Bu Besinlerden Uzak Durun

ABONE OL
29 Mart 2022 12:06
Sahurda Bu Besinlerden Uzak Durun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyetisyen Yasin Ayyıldız ramazan ayında oruç tutacaklar için sahurda uzak durulması gereken besinler hakkında önemli bilgiler verdi.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Ayyıldız: “Çünkü vücudunuz uzun süre aç ve susuz kalmaktadır. Bu durumda kişi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmezse bağışıklık sisteminde zayıflama, kas kaybı, vücut da yağlanma gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bu problemleri önlemek için kesinlikle sahur yapılmalıdır. Oruç tutarken sahurda fazla tüketmeme rağmen çok acıkıyorum ve bu yüzden kendimi sürekli yemek yemeyi hayal ederken buluyorum şeklinde düşünüyorsanız sahur yaparken bazı besinlerin tüketiminde yanlışlık yapıyorsunuz demektir. Bazı besinleri sahurda  oldukça sık tüketiyor olabilirsiniz. Bu durumda sizin kısa süreli tokluk ardından hemen acıkmanıza neden oluyor olabilir. Besinlerin lif oranı-glisemik indeksi-glisemik yükü-şeker içeriği-yağ içeriği-pişirme yöntemleri bireyin açlık tokluk hissi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Besinlerden bağımsız olarak hormon değerleri-insülin direnci-ilaç kullanımı da sizlerin açlık-tokluk mekanizmasını üzerinde rol oynamaktadır.

Diyet lif, insan ince bağırsağında sindirilmeyen buna karşılık kalın bağırsakta tamamen veya kısmen fermente olan, bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır. Lif oranı yüksek besinler bireyi daha uzun süre tok tutmaktadır. Sahurda lif oranı yüksek sebzeler-tam tahıllı ürünler eklediğinizde uzun süre tok kalacaksınız. Fakat lif oranı düşük meyve suyu-beyaz ekmek-beyaz unlardan yapılan ürünler tüketildiğinde birey daha fazla açlık hissiyle karşılaşacaktır.

Glisemik indeksi  yüksek olan besinler sahurda tüketildiğinde birey kısa sürede acıkma hissiyle karşılaşacaktır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar arasında şekerlemeler-beyaz ekmek-beyaz undan yapılan gıdalar-sıcak patates-pirinç-şeker vardır. Tükettiğinizde kan şekerinizde yaşanan dalgalanmalar kısa sürede açlık ve daha fazla yorgunluk hissetmenize yol açmaktadır. Şeker içeriği yüksek gıdalar tüketildiğinde kişide serotinin salgısı artmaktadır. Kişi anlık olarak kendini mutlu hissetmekte fakat ilerleyen saatler acıktığını hissetmektedir. Şeker içeriği yüksek gıdalar arasında Bal-pekmez-çikolatalar-meyve suları-marmelatlar bulunmaktadır. Sahurda  bu besinlere yer vermek bireyin sık sık acıkmasını ve beraberinde obeziteyi tetiklemektedir. Pişirme yöntemleri gıdaların yağ oranında ve glisemik indekslerinde değişmelere neden olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme sadece  besinin içeriğiyle değil   pişirme yöntemleriyle beraber mümkündür. Sıcak patates tüketildiğinde kişi çabuk acıkırken pişirip soğutulan patatesin glisemik indeksi düştüğü için uzun süre tokluk sağlamaktadır.

Yapay tatlandırıcı içeren içecekler, Taze sıkılmış meyve suları, Sıcak ve kızartılmış patates, Marmelatlar, Çikolatalar, Beyaz ekmek, Hamur işleri

Aşırı yağlı yiyecekler tüketildiğinde kişi kendini tok hissetmeyerek iftarda çok daha fazla tüketme eğilimi gösterecektir. Bu besinleri  sahurda tüketmekten kaçınmalısınız” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.