DOLAR 32,5219 0.09%
EURO 34,9875 -0.1%
ALTIN 2.435,930,03
BITCOIN 21181311,20%
Hatay
23°

KAPALI

04:15

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Samandağ’da 8 Mart Etkinliği Düzenlendi

Samandağ’da 8 Mart Etkinliği Düzenlendi

ABONE OL
11 Mart 2022 17:22
Samandağ’da 8 Mart Etkinliği Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Samandağ Belediyesi ve CHP İlçe Kadın Kolları ortaklaşa etkinlik düzenledi.

Abdullah Cömert Alanı’nda basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar artan kadın cinayetlerini protesto ettiler. Ardından saat  Samandağ Belediyesi Toplantı Salonu’nda devam eden etkinliğe Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz ve eşi Selda Eryılmaz, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Samandağ Belediye Meclis Üyeleri Atiye Sönmez Erdoğdu ve Esen Dibek, CHP İlçe Kadın Kolları Yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Günün anlam önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştiren Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz yaptığı konuşmada; “  Öncelikle hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum, iyi ki varsınız. Emekçi olmayan kadın yoktur. Sadece fabrikada çalışan kadınlar değil, evde, tarlada, resmi kurumlarda ve hayatın her alanında emek vermiş kadınlarımız var.

Kadınların yer almadığı hiçbir mücadelenin başarıya ulaşma şansı yoktur.

Ortadoğu coğrafyasına baktığınız zaman kadının hayatın her alanından dışlanmaya çalışıldığı, dört duvar arasına hapsedilmeye çalışıldığını görüyoruz. İşte tam da bu noktada, bu coğrafyada Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın erkek eşitliğini sağlamak üzere yapmış olduğu devrimler ve yasal düzenlemeler kadınlarımızı Ortadoğu’daki hayatın her alanından dışlanmış olan diğer kadınlardan farklı bir noktaya getirdi. Bir kez daha ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz.

Üzülerek ifade etmem gerekiyor ki Türkiye’de kadına yönelik şiddet, çocuk yaşta evlilik ve cinsiyet ayırımcılığı noktasında dünyanın birçok ülkesinin gerisinde. Dolayısıyla bu noktada sicili bozuk ve bunun bir an önce düzeltilmesi noktasında da kadın örgütlerin haklı mücadelelerini destekliyoruz.

Biz bu kadar sıkıntı yaşarken, İstanbul Sözleşmesi ile kadınlarımızın elde etmiş olduğu hakların da ortadan kaldırılmaya çalışıldığına şahit olduk. Bu konuda da ciddi bir mücadele veriliyor. İstanbul Sözleşmesinin partimizin iktidarında yeniden gündeme getirileceği ve hayata geçirileceğini ifade etmek istiyorum. Nitekim sayın genel başkanımızın bu konuda kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalar var.

Biz belediye olarak göreve geldiğimizde kadınlarımıza ilçe bazında nasıl sahip çıkabiliriz diye bir çalışma başlattık. Kadın istihdamı bizim için çok önemli. Kadının hayatın her alanında, ekonomik, sosyal, siyasal alandan dışlanmaya çalışıldığı bir süreçte biz belediye olarak kendi imkanlarımızla ne yapabiliriz diye konuştuk. Hatay’da kurulan ilk Kooperatif olan Kadın Girişimi Kooperatifini kurduk ve önemli bir aşama kaydettik. Gastronomi Köyü Projesini ortaya koyduk ve projeyi bitirmeye çalışıyoruz. Ekonomik kriz ve maliyetlerin artması bizi bayağı sıkıntıya sokuyor ama bir şekilde bitireceğiz. Gastronomi köyümüzün inşaatları bitti. Orada da kadınlarımıza istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Yerel ürünlerimizin orada üretildiği ve pazarlandığı bir alan olsun istiyoruz. Bunun dışında Kooperatifimizin bünyesinde Üretim evimizi kurduk ve orada üretim yapılıyor. Ayrıca proje de geliştirmek istiyoruz. Kırsal Kalkınma Kooperatifini kurduk. Onun bünyesinde de çalışmalarımız var. Bazı şeyleri aşmak kolay olmuyor ama gücümüz oranında, imkanlarımız ölçüsünde arkadaşlarla dayanışma içerisinde bir mücadele veriyoruz.

Tekrar 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum. İyi ki varsınız. Bugünün ülkemize barış ve demokrasi getirmesini umut ediyor, kadına şiddetin, kadın ölümlerinin ve çocuk evliliklerin olmadığı bir Türkiye özlemiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

YERYÜZÜNDE EMEKÇİ OLMAYAN KADIN YOKTUR

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber yapığı konuşmada Dünya Kadınlar Gününün tarihçesine değinerek tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı.

Berber yaptığı açıklamada;“ Sesimizi duyuran değerli basın emekçileri, umusun elçisi olan sevgili kız kardeşlerim, mücadelemize omuz veren eşitlikçi erkekler, bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 81 ilde 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yapıyor ve dünyanın bütün kadınlarıyla dayanışma içinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

Yeryüzünde emekçi olmayan kadın yoktur. Kadınların üretim hayatı içinde yer almaları insanlık tarihi kadar eskidir. 19. Yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte yeni ucuz iş gücüne ihtiyaç duyulmuş ve böylece kadınlar ilk kez ücret karşılığı çalışmaya başlamıştır. O günlerden bu yana kadınlar kadının insan hakları için, eşit işe eşit ücret almak için çalışma koşullarının iyileştirilmesi için insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilmek için grevlerle, direnişlerle haksızlığa ve ayrımcılığa karşı mücadele veriyorlar.

Şiddet uygulayıp mahkemelerde bahanelerin arkasına sığınan erkekler, iyi hal veya tahrik indirimleri ile ödüllendiriliyor. Kız kardeşlerimizin balkonlardan aşağı atılmasına, intihal kılıfı verilmeye çalışılıyor. Katiller cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Mevcut yasalar etkin bir şekilde uygulansa adalet yerini bulacaktır. Bir kez daha sesleniyoruz, yasalara dokunma, yasaları uygula, yaşasın 8 Mart.

Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz dayanışma olsun, yaşam olsun, dünyaya barış getirsin diyoruz. Hepinizin tekrar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Samandağ Belediyesi personeli Sosyal Hizmet Uzmanı Mehtap Altın, günün anlam ve önemini anlatan kısa bir sunum gerçekleştirdi. Müzik dinletisi ile devam eden etkinliğin sonunda Başkan Eryılmaz, salonda bulunan bütün kadınlara çiçek dağıtarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bir kez daha kutladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.