DOLAR 32,4782 -0.21%
EURO 34,9478 0.3%
ALTIN 2.435,640,53
BITCOIN %
Hatay
23°

KAPALI

04:15

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
“SEKTÖR VE EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”

“SEKTÖR VE EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”

ABONE OL
24 Ocak 2022 11:52
“SEKTÖR VE EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, pazartesi gününden itibaren organize sanayi sitelerinde yaşanacak olan haftada 3 günlük elektrik kesintisinin sektöre olumsuz yansıyacağını söyledi. Basın bildirisi yayınlayan Başkan Hayzaran, sanayi bölgelerinde yaygın olarak elektrik kesintilerinin devreye alınması, sadece sektörün değil ekonominin de derinden etkileneceğini ifade etti. İran’ın doğalgazda kesintiye gitmesi Türkiye’deki elektrik üretiminde olumsuzluğa neden olduğunu aktaran Hayzaran, “Çevrim santrallerinde doğal gazın sınırlanması üzerine organize sanayi bölgelerinde yaygın olarak elektrik kesintilerinin devreye alınmaya başlanılması ile birlikte sanayide elektrik kesintisi birçok sektörü ve ekonomimizi olumsuz etkileyecektir. Elektrik ve doğalgaza gelen zamlardan yakınırken, şimdi de İran’ın doğalgazda kesintiye gitmesi elektrik üretimini olumsuz etkilemiştir. Ülke genelinde 24 Ocak Pazartesi günü saat 00:00’dan itibaren organize sanayi bölgeleri ve bölge dışındaki tüm sanayi tesislerinde haftanın 3 günü elektrik kesintisinin uygulanacak olması sebebiyle ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracaktır.  Bu durum üretim zincirine maalesef olumsuz yansıyacaktır. 3 gün süreyle üretim durduğunda, sözleşmeye bağlanılarak taahhüt edilen teslimatlarda aksamalar yaşanacak, müşteri kayıpları ile hukuki ihtilaflar kaçınılmaz olacaktır. Plastik, galvaniz, çimento ve cam gibi bazı sektörlerin üretimlerini yeniden açma maliyetleri çok yüksek olacak, hammadde kayıpları yaşanarak maalesef stok çöpü oluşacaktır. Süt ve süt ürünleri ile iştigal eden fabrikalar durunca tonlarca süt ziyan olacaktır. Keza soğuk zincirin önem arzettiği ve muhafazayı gerektiren et, tavuk ve balık gibi ürünlerle iştigal eden sektörler de maalesef bu süreçte zarara uğrayan sektörlerden sadece birkaçı olacaktır. Enerji kesintisi aynı zamanda gıdada tedarik zincirinin kopmasına, ürün kalitesi, güvenilirliği ve üretim miktarı gibi birçok açıdan soruna neden olacağı gibi stokçuluk ve enflasyon gibi istenilmeyen durumlara da yol açacaktır” dedi.

“İVEDİ ÇÖZÜMLER ŞARTTIR”

Yaşanan bu kesintilerin bir an önce ivedi şekilde çözülmesi gerektiğini dile getiren Başkan Hayzaran, “Şu anki durum her ne kadar haftalık bir plan ve 3 günü içermekteyse de takip eden süreçte benzer bir durumun yaşanıp yaşanmayacağını bilememek sektörleri gerek iş programı yapma gerekse sözleşmesel taahhütlerde bulunma konularında zorlayacaktır. Ekonomik krizden çıkış yollarından biri olarak görülen ‘Daha Çok Üretim’ ve ‘Daha Çok İhracat’ yapılabilmesi için enerji tedarik sorunlarının önceden ve zamanında öngörülerek bu konuda tedbirler alınması gerekmektedir. Enerjide arz güvenliği, planlama, üretim aksaklığı en önemli gündemlerden biridir. Enerji kısıtlaması konusunda sektörel bazlı ve öngörülebilir ivedi çözümler üretilmesi gerekmektedir” diye konuştu. Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.