DOLAR 32,6008 0.38%
EURO 34,7729 0.09%
ALTIN 2.495,380,45
BITCOIN 20252132,11%
Hatay
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Suriyeliler Davullarla, Zurnalarla Ülkelerine Geri Dönecekler 

ABONE OL
2 Aralık 2022 14:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Değerli okurlarım! Ülkemizde farklı coğrafyalardan gelen milyonlarca mülteci-sığınmacı var.  Gelenlerden büyük bir bölümünü Suriyeliler oluşturuyor. Resmi verilere göre, yaşamlarını ülkemizde sürdüren Suriyeli sayısı yaklaşık 4 milyon. Başta Afganistan ve diğer ülkelerden gelenlerle birlikte toplam göçmen sayımız 6 milyona dayanmış durumda…

Bu durum ülkemiz açısından sürdürülebilir değil. Irkçılık, ayrımcılık yapmadan ve kimseye düşmanlık beslemeden tüm göçmenleri, sığınmacıları Suriyelilerden başlayarak kendi ülkelerine göndermek gerekiyor. 6’lı masada bir araya gelen siyasi liderler bu konuda kararlı…

Millet İttifakı, iktidarlarının ilk gününden itibaren çalışmalara başlayacak ve Suriyeli kardeşlerimizi en geç iki yıl içinde ülkelerine geri gönderecekler. Şu an çok iyi biliyoruz ki sorunu yaratanlar, Suriyeli sorununu çözemezler. Bu sorunu ancak yeni bir iktidar, barışçıl bir dil ve uygulamayla çözebilir. Sorunun çözümü için de, Millet İttifakı’nın dört aşamalı planı hazır.

Gelmekte olanlar öncelikle tüm komşularımızla barışacaklar. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) kurma hedefiyle başlatacakları barışçıl diplomasinin ilk adımlarından biri olarak Suriye’deki Büyükelçiliğimiz açılacak. Suriye en üst düzeyde diyalog kurulacak. İki komşu ülke arasındaki tüm sorunlar, düşmanca değil barışçıl bir dil konuşarak masaya yatırılacak.

İkinci olarak; Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerine döndükleri an itibariyle can ve mal güvenliğine kavuşmuş olacaklar. Suriye hükümeti, geri dönenlerin can ve mal güvenliklerinin güvencesini verecek, gerekirse Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin öncülüğünde bir denetleme, gözlem mekanizması tesis edilecek. Suriye ile bunun sözleşmesi de imzalanacak.

Üçüncü olarak; oluşacak barış iklimiyle birlikte Suriye’nin yeniden inşasına sıra gelecek. Başta Avrupa Birliği (AB) fonları olmak üzere sağlanacak kaynaklarla, savaşta ağır hasar almış tüm yerleşim birimlerinin alt ve üst yapıları yenilenecek. Okullar, hastaneler, kreşler, konutlar, ibadethaneler, çarşılar, sosyal donatı alanlarıyla birlikte yaşanabilir kentler oluşturulacak. Bunu AB fonlarıyla Türk müteahhitler yapacak. Bu süreç Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşünü de kolaylaştıracak. “Döndüğümde nerede ve nasıl yaşayacağım” endişesi Suriyelilerin aklından ve yüreğinden silinecek.

En son olarak;  savaş öncesinde olduğu gibi, Türk iş insanlarının Suriye’ye yönelik her türlü yatırımları desteklenecek. Geri dönen Suriyelilerin, yatırımları da ulusal ve uluslararası yatırım fonlarıyla güvence altına alınacak. Öte yandan geri dönen Suriyelilerin, ülkelerindeki istihdamına yönelik olarak da özel çalışmalar yürütülecek.

Özetle, tek bir Suriyeli dahi ateşe atılmayacak; davullarla, zurnalarla ülkelerine geri dönecekler. Kendi vatanlarında insani koşullarda; özgürce ve refah içinde yeni bir gelecek kurmaları için gerekli tüm destekler verilecek.

Bu sayede Türkiye ile birlikte Suriye’nin ve Ortadoğu’nun da huzuru yeniden tesis edilecek. Çünkü tünelin ucunda ışık görünüyor.

                Altılı masa Türk siyasal yaşamında yepyeni bir olgu; ışık saçıyor, umut veriyor.

                Yapılan çalışmalar demokrasimizin kronik hastalıklarına parmak basıyor, çözüm üretiyor. Uzlaşma, eşgüdüm, hoşgörü ve karşılıklı saygı gibi demokrasinin olmazsa olmazlar olgusuna öncelik veriyor. Sağlıklı bir demokrasinin temel unsurlarını öne çıkarıyor.

                Bana göre öne çıkarılan unsurlar, kimin cumhurbaşkanı adayı olacağından çok daha önemlidir.

Şimdi seçim ve değişim zamanı. Her şeyin yok olduğu anda bile, umut vardır. Umut olmadan, umut edilen ele geçirilemez. Umudu seçtiğimizde her şey mümkündür. Umut uyanık insanların rüyasıdır.  Geliyor gelmekte olan. Biraz daha sabır. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de  her şey bugünkünden çok daha güzel olacak!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.