DOLAR 32,4071 0.22%
EURO 35,1035 -0.05%
ALTIN 2.325,400,27
BITCOIN 2267552-1,86%
Hatay
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi Lisesi’nin ‘Revizyon Projesi’ Bitti

Tarihi Lisesi’nin ‘Revizyon Projesi’ Bitti

ABONE OL
15 Temmuz 2022 11:06
Tarihi Lisesi’nin ‘Revizyon Projesi’ Bitti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’ın en köklü eğitim kurumlarından biri olan İskenderun Lisesi’nin atıl tarihi binası için düğmeye basıldı, müjdeyi veren Vali Rahmi Doğan bu yapının akıbetini açıkladı.

1901’de inşa edilen yapı, Fransız işgaliyle askeri amaçlı düzenleme yapılan, daha sonra manastıra dönüştürülerek 1930’lara kadar eğitim verildi. Ortaokula dönüştürülünce Türk çocukları da eğitim görmeye başlayan binada yaklaşık 25 yıl sonra, 15 Mayıs 1955’te burada Lise kısmı açıldı. Bu tarihten itibaren ortaokul ve lise eğitimi birlikte verildi.

11 yıl sonra ise burası ortaokul kısmı kaldırılarak sadece Lise eğitimi verilen bir okula dönüştü. Yapılan eklentilerle klasik Fransız mimarisinin hakim olduğu bina 1966’dan bugüne, 2012 yılına kadar İskenderun Lisesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdü. 2013 yılında eğitim-öğretime kapatılan bina tamamen insandan tecrit edildi, etrafı da kapatıldı. Hatay’ın en köklü eğitim kurumlarımdan biri olan İskenderun Lisesi, Türkiye’de alanında büyük başarılara imza atmış birçok ünlüyü mezun etti. İskenderun’un hatta Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olarak tarihe derin bir iz bırakan, kentte yaşayan ve lise mezunu 5 kişiden dördü bu binada okudu.

BAKAN DA DEVREYE GİRMİŞTİ

Restorasyon ile ilgili birçok çalışma yapıldı, ancak ödeneksizlik bu yapıyı kaderiyle baş başa bıraktı. Şehit Pamir Caddesi üzerinde tüm ihtişamıyla duran Fransız mimarisinin ender kalıntılarından olan tarihi bina için iki yıl önce dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da harekete geçmiş restorasyon için girişim başlatmıştı. Milli Eğitim Bakanının da tarihi bina ile ilgili yaklaşımı uzun yıllardır özlemle beklenen restorasyon umudunu kuvvetlendirdi. Kentte yaşayan ve yurdun birçok şehrinde bulunan İskenderun Lisesi Mezunlarını sevindirdi.

BİNANIN YANINA BİR İMİTASYONU YAPILACAK

İskenderun Lisesi’nin tarihi binasıyla ilgili akıbetini katıldığı bir gecede açıklayan Hatay Valisi Rahmi Doğan, “İskenderun Lisesini tekrar İskenderun lisesi olarak açalım diye karar verdik. Tabi binanın yetersiz olduğunu görünce, binanın yanına bir imitasyonunu yapıyoruz. Hemen yanına diğer sosyal donatılarını yapıyoruz. Onun da revizyon projesi bitti, inşallah kısa sürede ihalesini yapacağız” dedi.

Haber Bülteni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.