DOLAR 32,3795 0.18%
EURO 35,0697 -0.02%
ALTIN 2.325,020,25
BITCOIN 2270636-0,66%
Hatay
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tıbbi Aromatik bitki grubunda en çok yetişen bitki çeşidi Defne

Tıbbi Aromatik bitki grubunda en çok yetişen bitki çeşidi Defne

ABONE OL
1 Eylül 2021 11:32
Tıbbi Aromatik bitki grubunda en çok yetişen bitki çeşidi Defne
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samandağ ilçesinde ‘Kaliteli Defne Yağı Üretimi ‘konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıya Hatay Tarım Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu,  MKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç Dr. Dilşat Bozdoğan Konuşkan ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde Ziraat Yük. Mühendisi Selim Taşgın katıldı.

Hatay Tarım Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu konuya ilişkin yaptığı konuşmasında;

“Ülkemizde yaklaşık 12.000 farklı çeşit bitki türü bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 3.800 çeşidi endemik bitkidir. Hatay doğalında bu güne kadar 2.500’e yakın farklı bitki türü olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 550 tanesinin tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıdığı ve bu bitkilerin de 350 tanesinin endemik tür olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10’u İlimizde yetişmektedir” dedi,

Hatay’da Tıbbi Aromatik bitki grubunda en çok yetişen bitki çeşidi Defne olduğunu dikkat çeken Çolakoğlu, “Hatay ilimiz defne üretimi bakımından ülkemiz sıralamasında 81 il arasında birinci sırada yer almaktadır. Hatay’da yaklaşık olarak yıllık 5.000 ton yaş defne yaprağı, 1.400 ton kuru defne yaprağı üretimi gerçekleştirilmektedir. Kuru defne yaprağının Türkiye üretimi 8.500 ton, dünya üretimi ise 16.500 tondur. Buna göre Hatay, Türkiye üretiminin % 17’sini, dünya üretiminin ise % 9’unu tek başına karşılamaktadır. Hatay’da doğadan toplama şeklinde yapılan Tıbbi Aromatik Bitkileri kültüre almak suretiyle doğadaki varlıklarını koruyarak üretimi arttırmak için çeşitli projeler yapılmaktadır. Samandağ ilçesi defne üretiminin en yoğun olduğu ilçelerimizdendir. Yapılan bu projelerle her geçen gün üretimin artması bizleri memnun etmektedir.’ dedi.

Ayrıca geleneksel yöntem ile soğuk sıkım yöntemi hakkında bilgiler veren Müdür Çolakoğlu, soğuk sıkım yönteminin hem işçilik hem de kaliteli yağ üretimi yönünden üretimde daha iyi sonuçlar alınacağına dikkat çekti.

T tüm sektör paydaşlarının katıldığı geniş katılımlı olup defne yağı üretiminde karşılaşılan sorunlar, üretimde yapılan yanlış uygulamalar ve gelişen teknoloji hakkında geniş bilgiler verildi. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.