DOLAR 32,5114 0.19%
EURO 34,7589 0.05%
ALTIN 2.488,571,08
BITCOIN 20657523,81%
Hatay
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı Tamamlandı

Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı Tamamlandı

ABONE OL
18 Haziran 2022 12:02
Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı Tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün katkılarıyla, Hatay İlimizde gerçekleşmekte olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Kümelenme Eğitimi ve Çalıştayı tamamlandı.

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda Çalıştay’a Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okan Şener, Elazığ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Peker, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Atilla Arıcıoğlu, TÜBİTAK-TÜSSİDE Başuzman Araştırmacı Barış Çarıkçı, Altınözü ve Yayladağı Belediye Başkanları, Antakya Ticaret Borsası Başkanı, Hatay Esnaf ve Sanaatkârlar Odası Başkanı, İl ve İlçe kurum amirleri, Ziraat odası başkanları, üniversiteler, sektör paydaşları ve üreticileri katılım sağladı.

Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, tıbbi ve aromatik bitkilerde kümelenme ve eğitim çalıştayının Hatay İlimize hayırlı olmasını diledi.

KALİTEYİ SAĞLAMAYI HEDEFLEDİK

​Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu yaptığı açıklamada; Muğla, Hatay ve Konya’da tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin kümelenme projesi başlattıklarını, projenin çiftçiye ve sanayiciye önemli katma değer sağlamasını beklediklerini, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde devamlılığı ve belirli bir kaliteyi sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

YAKLAŞIK 15.000 TON ÜRÜNÜN İHRACATI GERÇEKLEŞMİŞTİR

Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu da yaptığı konuşmada,  ‘Tarih boyunca baharat yolu ve ipek yolu üzerinde bulunan Mezopotamya ve orta doğuya açılan kapı olan Hatay, Uzakdoğu da üretilen baharatların dünyaya dağıtıldığı yer olmuştur. Bu sebeple tarihten günümüze gelişim göstererek bugün tıbbi ve aromatik bitki sektöründe küçük ve orta ölçekli olmak üzere toplam 135 adet firma 6 ana faaliyet alanında markalaşma faaliyetlerini tamamlayarak yurtiçi ve yurtdışı pazarlar için imalat ve pazarlama çalışmalarını yürütmektedir” dedi.

“Proje kapsamında öncelikle üretim potansiyeli yüksek olan Defne, Kekik (Zahter), Safran, Adaçayı ve Sumak bitkilerinin üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmekte olup, bugün burada ilk başlangıcını yaptığımız çalışmalarımızın öncelikli olarak sektöre ve tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diler katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, saygılar sunarım” ifadelerine yer verdi.

Çalıştay, Elazığ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Peker ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Atilla Arıcıoğlu’nun kümelenme sunumları ile akışına devam etti. Ardından TÜBİTAK – TÜSSİDE Başuzman Araştırmacı Barış Çarıkçı ve ekibi, kümelenme ve kümelenme süreci,Türkiye’den başarılı küme örnekleri, potansiyel kümelerin tanımlanması ve önceliklendirilmesi ile ilgili eğitim verdi.

Çalıştayın ikinci gün oturumunda ise Elazığ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan PEKER’in oturum yönetmenliğinde ve değerli üniversite hocalarında çalıştay sunumunda yer alması ile tıbbi ve aromatik bitki sektörünün kümelenme konusunda ihtiyaç duyacağı teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Sektördeki paydaşlarının görüşleri alındı ve istişare yapılarak çalıştay sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.