DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2078829-1,58%
Hatay
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
TOPAÇLAR ONUNLA HAYAT BULUYOR

TOPAÇLAR ONUNLA HAYAT BULUYOR

ABONE OL
25 Eylül 2021 11:51
TOPAÇLAR ONUNLA HAYAT BULUYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’da yaşayan torna ustası Şahin Kadınoğlu (46), unutulmaya yüz tutan topaçları üreterek gelecek nesillere de bu kültürü aşılamayı hedefliyor. Merkez ilçe Antakya’da yaşayan torna ustası Şahin Kadınoğlu, 12 yaşından bu yana topaç üretiyor. 34 yıldır bu mesleği yapmasına karşın, 80’li ve 90’li yılların vazgeçilmez oyuncağı topaçlara eskisi kadar ilgi olmadığını dile getiren Kadınoğlu, teknolojiye karşı direnmeye devam ettiklerini söyledi.

“DİĞER İLLERDEN FARKLI TARZDA TOPAÇLAR YAPIYORUZ”

Topaçların son dönemlerde çocuklar tarafından Beyblade olarak adlandırıldığını da aktaran Kadınoğlu, diğer illerdeki ustalara oranla yapı ve malzeme olarak farklı topaç ürettiğinin altını çizdi. Emek veren bir iş olsa da çocuklar istediği sürece her zaman yapabileceğini vurgulayan Kadınoğlu, “Her işin zor olduğu gibi topaç işi de zor ve emek isteyen bir iş, yeter ki çocuklarımız bilsin, biz yaparız. Çocuklarımızın bizim zamanımızda oynadığımız topaçlardan oynamalarını istiyoruz. Çocuklarımıza çok zevkli bir oyun olduğu için de topacı tavsiye ediyorum” dedi.

“TOPAÇLAR SAĞLIKLI VE DOĞAL OYUNCAKLARDIR”

Topaçların boyasının da, çivisinin de doğal malzemelerden yapıldığını dile getiren Kadınoğlu, “Ne boyasında, ne ağacında ne de çivisinde çocuklara zarar verecek herhangi bir madde yok. Her şeyi doğal, çivisini dahi özel yaptırıyoruz” şeklinde konuştu.

“KAR ETME DERDİMİZ YOK, YETER Kİ ÇOCUKLAR UNUTMASIN”

Topaç işinde kar olmadığını ve çocukların bu kültürü unutmamaları için bu işi devam ettirdiğini belirten Kadınoğlu şöyle konuştu: “Bizler, babalarımız, annelerimiz, teyzelerimiz bile bu topaçlarla oynuyordu. Bu topaçlarda karımız, kazancımız yok. Sadece bizler gibi çocuklarımızın da bu oyunu oynayarak mutlu olmalarını istiyoruz. Bunu çarşıdan almaya kalkışsan 5 TL, 10 TL’dir yani karlı bir iş değil yeter ki çocuklarımız teknolojik cihazları bırakarak bu oyunları oynasınlar.” Mehmet BAYRAK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.