DOLAR 32,3912 0.21%
EURO 35,0896 -0.03%
ALTIN 2.324,750,24
BITCOIN 2283915-0,41%
Hatay
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Paneli Düzenlendi

Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Paneli Düzenlendi

ABONE OL
8 Aralık 2021 10:24
Tropikal Meyve Yetiştiriciliği Paneli Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Defne İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile Defne Kaymakamlığı Konferans Salonunda; çiftçilere yönelik tropik bitkilerin Hatay’da daha verimli ve katma değeri yüksek üretilebilmesi amacıyla “Tropikal Meyve Yetiştiriciliği” konulu bilgilendirme paneli düzenlendi.

Tropikal Meyve Yetiştiriciliği paneline; Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Akdeniz Üniversitesinden Prof.Dr. Hamide Gübbük, Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Kazım MAVİ ve Prof. Dr. Celil Toplu, yine Mustafa Kemal Üniversitesinden Öğretim Üyesi Dr. Müge UysaL Kamiloğlu, Müdür Yardımcıları, Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler katıldı.

ÇOLAKOĞLU: HATAY’DA MEYVE ÜRETİM ALANI % 35’LİK BİR PAYA SAHİP

Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu yaptığı konuşmada, Hatay’da meyve üretim alanımız % 35’lik bir paya sahip olduğunu söyledi.

Müdür Çolakoğlu, “Hatay İli meyve üretimi incelendiğinde narenciye ve zeytin yetiştiriciliği oldukça büyük öneme sahipken son yıllarda ihracata yönelik çeşitler ile kurulan meyve bahçeleri ilimiz tarımsal ürün deseninde önemli bir yer kaplamaya başlamıştır. Ayrıca son yıllarda üreticilerimizin alternatif meyve üretimine olan ilgisinin artmasıyla, farklı tropik meyve türlerinin de yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. En bilinen tropikal meyveler: Ananas, mango, avokado, muz, kivi, ejder meyvesi, kumkuat, liçi, pepino, yıldız meyvesi, şadok, çarkıfelek, longan, guava, papaya, altın çilek, çikolata meyvesi, rambutan, karambola ve guavadır. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan tropikal meyveler sağlıklı beslenme açısından da oldukça faydalıdır. Zengin besin kaynağına sahip bu meyvelerin, ülkemizde günden güne popülerliği artmaktadır. Ülkemizde artık muz ve ananas dışında ejder mevvesi suyu ya da kumkuat tüketmekteyiz. Ancak bu tropik meyvelerin yetiştiriciliği, sadece tropik iklim kuşağı ile subtropik iklim kuşağında yer alan mikroklima özelliklere sahip bazı ülkelerde yapılmaktadır. Tropikal iklim meyvelerini bu kuşağın dışında bu bitkileri yetiştirmek çok güç olmakla beraber Ülkemizde uygun ekolojiye sahip olan Akdeniz Bölgesinde ancak Antalya, Mersin ve Hatay’ın bazı mikroklima özelliği gösteren bölgelerinde yetiştirilmektedirler. Tropik meyvelerden İlimizde, ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan meyve türlerinin başında muz gelmekte olup yetiştiriciliğini yaptığımız toplam alan 1400 dekarın üzerine çıkmış ve böylelikle muz üretimimiz 9000 tonu geçmiştir. Ayrıca diğer tropik bitkilerden avakado ve ejder meyvesi üretimi 2014 yılında 8 dekar alanda yetiştirilmeye başlanılmışken 2021 yılı verilerine göre bu alan yaklaşık 230 dekarın üzerine çıkmıştır. İlimiz ürün deseni haritasında yeni yeni yer almakta olan bu ürünlerin daha verimli üretilebilmesi amacıyla düzenlenen panelin ilimiz tarımına ve üreticilerimize faydalı olmasını diler, katılım ve destek sağlayan tüm hocalarımıza bir kez daha teşekkür ederim” dedi.

Üniversite hocaları sabah düzenlenen oturumda vermiş olduğu eğitimlerin ardından, öğleden sonra Ejder Meyvesi ve Muz seralarına teknik gezi düzenlendi. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.