DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20860542,96%
Hatay
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
“ÜLKEMİZ İÇİN UTANÇ VERİCİ!”

“ÜLKEMİZ İÇİN UTANÇ VERİCİ!”

ABONE OL
11 Haziran 2021 10:56
“ÜLKEMİZ İÇİN UTANÇ VERİCİ!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’nin kadın milletvekilleri, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri adına konuşan CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Uzun süredir memleketin dört bir yanında hukuk tanımayan girişimlere şahit oluyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye yeltenme kararı da bu hukuksuzlukların ayan beyan ortaya çıktığı örneklerden sadece birisi olarak, Saray rejiminin yıkımları arasında yerini aldı. 10 yıl önce adını güzel İstanbul’dan alan İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ve onaylayan ülke olarak Türkiye, uluslararası arenada da öncü bir rol üstlenerek tarihe geçmişti.  O gün büyük bir gururla; ‘ülkemiz için çok önemli bir adım’, ‘yasalaştıran ilk ülke olma onuru bize ait olacak’, ‘hayatımda attığım iki önemli imzadan biri’ diye övünenler, bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına attıkları imza ile de Sözleşme’den çıkan ilk ülke olarak, ülkemiz için bir utançla tarihe geçti” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ŞİDDET GÖRENİN HAYATINI GÜVENCEYE ALIR”

Suzan Şahin, “Bugün ülkemizde herkesçe malum olduğu üzere, toplumumuzun tüm kesimleri şiddet sarmalının tehdidi altındadır. Şiddet ilk olarak kadınları, çocukları, yaşlıları, toplumun genelinden farklı yaşayanları başka bir anlatımla ekonomik, sosyal ve fiziksel yönden güçsüzleri, güçsüz bırakılanları hedef almaktadır. Devlet vatandaşının yaşam hakkını korumak, güven içinde yaşama ihtiyacını karşılamak, şiddet mağdurlarının yanında, faillerinin tam da karşısında durmak zorundadır. İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi konusunda çok yönlü olarak hazırlanmış bir uluslararası sözleşmedir. İstanbul Sözleşmesi, kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin sona erdirilmesini hedefleyen, şiddeti önleme ve şiddetle mücadelede devletin yükümlülüklerini belirleyen ilk uluslararası sözleşmedir. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti insan hakkı ihlali olarak tanımlamakta ve özel veya kamusal alanda cinsiyet ayrımı yapmaksızın her bireyin korunması gerektiğini düzenlemektedir. İstanbul Sözleşmesi, şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi içinde bulunan kadının delil sunmadan ivedi olarak tedbirlerden yararlanma hakkı sağlamakta ve kadının beyanının esas alınması ilkesi ile şiddet mağdurunun hayatını güvence altına almayı sağlamaktadır. İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve şiddeti sona erdirmek için yol haritasıdır” diye konuştu.

“BİR GÜNDE 4 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEBİLİYOR!”

Vekil Şahin, “Bu ülkede her 4 kadından birinin kendisini güvende hissedememesi, kadın erkek eşitliğine inanmadığını itiraf eden, eşitliğin fıtrata aykırı olduğunu söyleyen ve kadın cinayetleri abartılıyor diyen ataerkil zihniyetin sonucudur. Bu zihniyetin en yakın örneği Cumhurbaşkanının, yıllarca milletvekilliği, meclis başkan vekilliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti İçişleri Bakanlığını yapmış kadın siyasi parti genel başkanına ‘Gelin hanıma gayet güzel ders veriliyor. Bu daha bir daha neler olacak neler. Daha dur bakalım bunlar iyi günler’ diyerek savurduğu tehditler kadına yönelik şiddettir. Bu anlayış ve eril dili şiddetle kınıyoruz. Son derece talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz. Bu ve benzeri sözler “üç beş yıl yatar çıkarım” diyen kadın katillerini cesaretlendirmektedir. Kadına yönelik şiddetin bu söylemlerle körüklenmesi her gün bir kız kardeşimizi daha aramızdan alıyor. Bir günde 4 kadın erkekler tarafından öldürülebiliyor. Kimi 23, kimi 36, kimi 60 kez şikayette bulunuyor, ancak resmi makamlar görevini yapmadığı için kadınlar güpegündüz öldürülüyor. Kadın örgütleri de şiddetin can yakıcılığına dikkat çekiyor, 2020 yılında en az 300 kadın cinayeti, 171 şüpheli kadın ölümü,

2021 yılının sadece ilk 5 ayında ise en az 112 kadın cinayeti, 79 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini kayda düşüyor” ifadelerinde bulundu.

“ENDİŞELİYİZ!”

Vekil Suzan Şahin son olarak, “Baştan hiç çekince koymadığımız, milletin meclisinden oy birliği ile geçirdiğimiz İstanbul Sözleşmesi’ni ‘ben girerim, istediğim gibi çıkarım’ denilerek, demokratik tüm haklar yok sayılarak çekilme kararı tüm kadınlara dayatıldı. Bu dayatmadan sonra arkasından ne gelecek diye toplum olarak endişeliyiz. Ara buluculuk, nafaka, cinsel istismara af, erken evlilikleri hoş görme gündeme yeniden mi gelecek ve kadın hakları açısından daha büyük tehlikelerle karşı karşıya mı kalacağız? Türkiye’nin geleceğinden endişeliyiz. Adaletsizlik, denetimsizlik, sorumsuzluk, yargısızlık devletin tüm kurumlarına işlemiş durumda. Sözleşmeden çıkış şekli de tüm bunların acı bir örneği. Demokrasi, hukuk, adalet ve eşitlik adına atılan her geri adım ülkeyi daha da karanlığa sürüklüyor. Bir kez daha yüksek sesle söylüyoruz, biz kadınlar ülkemizin karanlığa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz. Tek bir kişinin keyfi kararıyla haklarımızdan da kazanımlarımızdan da vazgeçmeyecek, bir kişi daha eksilmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin yaşatacağına olan inancımız tükenmeyecek. İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi yaşamak isteyen kadınların. Atatürk ilke ve devrimlerinden kaynağını alan yaklaşımlardan asla vazgeçmeyeceğiz, Cumhuriyetin kurucu ilkelerinin dünyaya örnek olup, kadını özgürleştiren geçmişini, geleceğe taşıma mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz. Demokratik değerleri pusulamız bilecek, bu yolda yürüyeceğiz. Hukuk devleti ve adalet arayışımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi kadınları, biz de İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatacağız. Amasız, fakatsız uygulanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. Kenan CENGİZ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.