DOLAR 32,5326 0.25%
EURO 34,8802 0.43%
ALTIN 2.484,850,93
BITCOIN 1990961-3,70%
Hatay
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vaka Sayıları Artıyor

Vaka Sayıları Artıyor

ABONE OL
27 Temmuz 2022 10:03
Vaka Sayıları Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, yaptığı açıklamada, haziranın ilk haftasında görülen Kovid-19 vaka sayılarındaki azalışın şu anda ciddi bir artışa döndüğüne dikkati çekti.

Vaka sayılarındaki artışta maske, mesafe ve hijyen kurallarının gevşetilmesinin etkili olduğunu anlatan Turan, “Vatandaşların toplu, kalabalık mekanlarda daha çok vakit geçirmesi bizi biraz daha zorlayacak gibi duruyor. Özellikle bayram döneminin ardından önümüzdeki iki haftalar bizim için aslında çok kritik. Vaka sayılarında ciddi artışlarla karşılaşabiliriz.” diye konuştu.

YENİ VARYANTLARDAN KAYNAKLI SIKINTI OLUŞABİLİR

Omicron’un BA.4 ve BA.5 alt türlerinin şu an dünya genelinde baskın hale geldiğine dikkati çeken Turan, “BA.4 ve BA.5 bulaştırıcılığı çok yüksek iki varyant. Bunlar şu anda Avrupa’nın etkisi altında olduğu varyantlar. Bu durum dolayısıyla Türkiye’yi de etkiliyor. Ülkemizde de önümüzdeki günlerde bu varyantlardan kaynaklı sıkıntı oluşabilir. Bu nedenle dikkatli olmak lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

HATIRLATMA DOZU ZAMANI GELENLER AŞISINI OLMALI

Prof. Dr. Turan, Sağlık Bakanlığınca yeni hatırlatma dozlarının e-Nabız üzerinden tanımlandığını anımsatarak: “Hatırlatma dozu zamanı gelmiş bireylerin aşılarını geciktirmeden olmaları lazım. Özellikle bayram dönemini atlattık. Önümüzdeki dönemde vakalarda çok şiddetli bir şekilde artış olabilir. Bu nedenle hatırlatma dozları daha önem kazanıyor. Özellikle ağustos sonu eylül gibi daha dikkatli olunması gerekecek bir döneme giriliyor. Ağustos başında en geç, aşıların tamamlanmış olması gerekir. Hatırlatma dozlarını tüm yaş gruplarına öneriyoruz ama özellikle ileri yaş ve ek hastalığı olanlara ayrıca vurgu yapmak gerekiyor.”

MASKE ZORUNLULUĞU YENİDEN GELİR Mİ?

Prof. Dr. Turan, “Koronavirüs Bilim Kurulu yakın zamanda tekrar toplanacak mı?” sorusunu, “Şu anda henüz bize bildirilen bir bilgi yok. Bilim Kurulu olarak devam eden bir süreç yaşıyoruz, toplantılarımızı sonlandırmıştık ama ihtiyaç halinde her daim toplanmaya hazırız. Bu gönüllülük esasına göre yapılan bir işti zaten, biz halen görevimizin başında devam ediyoruz. Bilim Kurulu’nun toplanması gerektiğinde bize bilgi geçilir ve bir araya geliriz. Fakat önümüzdeki günlere ilişkin şu an için bir bilgi yok.” diye yanıtladı. AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.