DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20758961,97%
Hatay
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe

Siyasette ‘çizgi film’ krizi

ABONE OL
17 Mayıs 2021 09:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili Okurlarım! AK Parti, geçen hafta sosyal medya hesabı üzerinden ‘Yalan Üretim Merkezi’ başlıklı bir video paylaştı. Videoda CHP, ‘Yalan Üretim Merkezi’ olarak nitelendiriliyor.

Videoda ‘Yalan Jeneratörü’ ve ‘İnsafsız Yalan Aracı’ gibi makinelerle yalan üretimi yapıldığı öne sürülüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti sözcüsü Faik Öztrak’ın çizgi karakterler olarak canlandırıldığı animasyonda bir profesörün icat ettiği makineyle ana muhalefet partisi için ‘yalan ürettiği’ gösteriliyor.

Çizgi filmde muhalefetin, hükümete karşı iddialarının yalan olduğu ve hiçbir dayanağının olmadığı iddia ediliyor. Böylelikle siyasi ahlak bozukluğu giderek daha eğlenceli hale geliyor. İntihar edecek kadar morali bozuk olan toplumun bu eğlenceyle ilgilenip ilgilenmeyeceği merak ediliyor.

Bence, AK Parti’nin sosyal medyada paylaştığı en son çizgi filmde olduğu gibi, birçok hamlesi geri tepiyor. Aslında muhalefeti itibarsızlaştırmayı amaçlayan filmde Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı kendi partisini itibarsızlaştırmış oluyor. AK Parti’de strateji hatası artıyor.

Aslında AP Parti propaganda Medya Tanıtım Birimi’nce hazırlanan ve paylaşılan animasyon filmi oldukça basit. Bir kere az kare kullanılmış ve az resim kotarılmış. Bu da filmin alelacele hazırlandığını gösteriyor. Yani muhalefet partilerinin açacağı kampanyayı duyup alelacele hazırlanmış olabilir. Ama bu filmin gösterdiği başka bir konu da AK Parti’de propaganda biriminin kurulmuş olduğudur.

Bu birim, bugüne kadar 3D ortamında modellenmiş oyun motorlarında görüntüye çevrilmiş uçak ve tank filmleri yayınlıyordu. Uçak motorlarının hava girişini kapalı yapmak gibi acemilikleri olsa da…

Tabi 3D modelleme yapılan programlarda 2D çizgi filmleri üretmek de mümkün oluyor. Bu filmde, propaganda biriminde hangi modelleme programında çizgi filmi üretebildiklerini gösteriyor. Bu da gösteriyor ki, yakın gelecekte AK Parti propaganda biriminde üretilmiş daha başka çizgi filmler de izleyeceğiz.

Günümüzde çok gelişen grafik programları sayesinde böyle çizgi filmleri hazırlamak kolaydır. Ama bakalım geçim derdindeki halk bu tür çizgi filmlere kanacak mı? Sahi 128 milyar doları bulamamışken, ikinci soruyu da soralım: 159 ton altın nerede?

Eskiden ‘Reklamın iyisi kötüsü olmaz’ mantığına aykırı olarak muhalefet sürekli tek kişinin propagandasını yapıyordu. Ancak iktidar aklanmasa da Cumhurbaşkanının açtığı yüklü tazminat davaları nedeniyle bu tür propagandalar azaldı. Bu çizgi film de iktidarın aynı hataya düştüğünü gösteriyor. İktidar, medyanın %95’i elinde olduğu halde, bu filmi hazırlamak ve sosyal medyada paylaşmakla ciddi bir hata yapmıştır. AK Parti’nin animasyon filmi parti içinde tartı4şma yaratmıştır. Parti içindeki tartışmalar krize dönüşmüş ve nitekim acemice çekilmiş bu çizgi film, Reis’in talimatıyla yayından çekilmiştir.

Çünkü toplumun yarısına yakın kısmının 128 milyar dolardan haberi yoktu. İktidar bu vidoyu sosyal medya hesabından yayınlamakla, özellikle de kendi tabanına ‘Bak! Böyle bir konu var!’

demiştir. Böylece ‘128 Milyar Dolar Nerede?’ sorusuna yalan diyenlerin sözleri halk arasında itibarsızlaşmaya başlamıştır.

Kim ne derse desin: Muhalefetin ‘128 Milyar Dolar Nerede?’ sorusu, ‘Ekonomide şahlanıyoruz’ yalanına uyanmış toplumda karşılık bulmuştur. Tam bu aşamada yayına konan bu çizgi film de, aslında geri tepmiş bir silahtır. Hatta sahibini vuran silah!

Sevgili Okurlarım! İslâm dininde, dini bayramlar berekettir, umuttur, özlemdir. Ancak 29 Nisan akşamı itibariyle ülke genelinde uygulanmaya başlanılan kısmi kapanma sürecinde, milli ve manevi değerlerin coşkuyla yaşandığı, toplumsal bağların güçlendiği, huzur, barış, sevgi ve kardeşlik atmosferinin pekiştiği müstesna günlerden olan Ramazan Bayramı’nı kutlamanın mutluluğunu maalesef yaşayamayacağız. Çünkü bu Ramazan Bayramı’nda hayatlarımızı evlere sığdırmaya mecburuz. Yine de, sevdikleriniz hep gönlünüzde olsun. Ramazan Bayramı’nız şimdiden kutlu olsun!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.