DOLAR 32,5785 0.11%
EURO 35,0250 0.5%
ALTIN 2.430,420,31
BITCOIN 2093853-3,70%
Hatay
20°

KAPALI

12:38

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Axe
Axe

YAZA FİT GİRMENİN 6 ALTIN KURALLARI

ABONE OL
24 Mayıs 2021 11:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi ve soğuk havalar derken, beslenme şeklimizin değişmesinden yapacak aktivitelerin azalmasından kaynaklı hareketsizlikten kilo alıyoruz. Düzensiz yaşam tarzıyla geçirilen bir kış sonrasında, yaza girerken birkaç kilo fazlalık canınızı sıkmasın.  Evde olduğumuz bu dönemde, kontrol edilemeyen porsiyonlar, beslenme saatlerinin düzensiz olması, geceleri ‘’atıştırıp yatmak’’ ve gün içerisindeki hareketimizin minimuma inmesi, maalesef kilo kazanımını tetikledi.

 Yaşam tarzınızda ve beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler ile fazlalıklardan kurtulup, yaza fit girmek mümkün.

Peki kilo vermek, fazlalıklarımızdan kurtulmak için ve en önemlisi de geçici kilo kayıplarından kurtulmak için neler yapabiliriz?

ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN

Kahvaltının beslenmedeki önemini birçoğumuz biliyoruz fakat ara öğünler de en az kahvaltı kadar önemli. Ara öğünleri, ana öğünlerimizden 2.5-3 saat sonra tüketebilirsiniz. Gün içerisinde kan şekerimizin dengede olmasını sağlar. Ara öğünler bir sonraki öğünlerde porsiyon kontrolü yapmamıza yardımcı olur. Kuru veya taze meyveleri, süt, bitki çayları veya sade tüketilen kahveler, tam tahıllı ürünleri, ara öğünlerde tüketebileceğiniz gibi ceviz, badem, fındık, leblebi gibi atıştırmalıkları da tercih edebilirsiniz.

SU TÜKETİMİNE ÖNEM VERİN

Yaz aylarında vücuttaki sıvı kaybı, kış aylarına göre daha fazladır. Sıcaklarla beraber kaybettiğiniz suyu, mutlaka yerine koymaya çalışın. Günlük 10-12 bardak su hedefiniz olsun ve bu hedefe mutlaka ulaşmaya çalışın. Gün içerisine dağıtarak tükettiğiniz su tokluk hissi yaratacaktır. Böylelikle öğün saatlerinde daha tok hissedeceksiniz. Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Vücutta ödem oluşmasını engeller. Sabah uyanınca güne bir bardak su içerek başlayanların metabolizma hızı %20-25 oranında artış göstermektedir. Su en iyi ödem atıcı ve yaşlanma karşıtıdır, unutmayın.

TUZU AZALTIP BAHARATLARI ÇOĞALTIN

Baharatlar bu yolda sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Yemeklerinizin üzerine ekstra tuz eklemeyin ve salamuralardan uzak durun. Bu tip besinler vücudunuzda şişliklere ve ödeme sebep olacaktır. Sağlıklı yetişkin bir birey için günlük 1-1,5 çay kaşığı tuz alımı güvenli ve yeterli aralıktadır. Tuzu bir tarafa bırakıp, baharatlara yönelin. Kırmızı pul biber, zerdeçal, zencefil, karabiber gibi baharatları sofranızdan eksik etmeyin. Bu baharatları tüketmeniz metabolizmanızı hızlandıracağından hem kilo vermenizi kolaylaştırıyor hem de tokluk hissi uyandırır.

HER GÜN EN AZ 45 DAKİKA YÜRÜYÜN

Kilo almamızın en büyük sebebi hareketsizlik. Gün içinde pek çok şeye vakit buluyoruz ama iş hareketlilik ve spora gelince üşeniyoruz. Fazla yağlarınızdan kurtulmak istiyorsanız günlük 10000 adım atın. Yağlanmayı önlemek için minimum 5000 adım atmanız gerekir. Egzersiz sürenizi kontrollü bir şekilde yavaş yavaş arttırmak bu sürece daha çabuk adapte olmanızı sağlar.

Hem beslenmenize dikkat edip hem de bunu sporla desteklediğinizde istediğiniz görünüme kavuşmamanız için hiçbir sebep yok.  

SAĞLIKLI YAĞLAR TERCİH EDİN

Kızartmalar, cipsler, hamur işleri bize hep cazip gelir fakat sonuçlarından memnun olduğumuz söylenemez. Vücudun elbette yağa da ihtiyacı var fakat işlenmiş yağlar yerine avokado yağı, badem yağı, ceviz yağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih etmek yararınıza olacaktır.

UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

Bedeninizin zinde ve dinç olması için uyku en önemli faktördür. Uykunuzu mutlaka düzene koymalısınız. Kilo vermeyi desteklemek için hormonlarınızın düzenli ve dengeli çalışıyor olması gerekir. Düzenli uyku, gün içerisinde salgılanan hormonların düzeni ve dengesi için elzemdir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.