DOLAR 32,5974 0.37%
EURO 34,7908 0.15%
ALTIN 2.496,290,49
BITCOIN 20989545,19%
Hatay
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sehilya Kara

Sehilya Kara

21 Haziran 2022 Salı

TÜRKİYE’DE YENİ BİR SAĞLIK ALANI: ERGOTERAPİ

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yazar: Sehilya Kara

Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlık ve iyilik halinin geliştirilmesine odaklı kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapi bölümü Sağlık Bilimleri Fakültesinin 4 yıllık eğitim sürecini içeren bir alandır ve bu alandan mezun olanlara Ergoterapist ünvanı verilmektedir. Ergoterapinin temel amacı, insanların günlük yaşam aktivitelerine bağımsız katılımlarını sağlayarak yaşam kalitesini arttırmaktır. Türkiye’de yeni bir sağlık alanı olan Ergoterapi Dünya’da 18. yy’a dayanan, II. Dünya Savaşından sonra ivme kazanan “MODERN TIBBIN MUCİZELERİ” olarak adlandırılan tarihi geçmişe sahip bir alandır.  Ergoterapistler kişileri ihtiyaç, istek ve ilgi alanlarına göre değerlendiren, holistik (bütüncül) bakış açısı sunan kişi merkezli, multidisipliner bir sağlık alanıdır.  Ergoterapistler, her yaştan ve her kesimden insanın, sağlığını ve iyi olma halini korumayı hedefleyerek hayatlarını dolu dolu yaşamalarını hedeflemektedirler. Bu hedefler doğrultusunda Ergoterapistler bireylerin toplumsal katılımını destekleyerek yaşam seviyesini yükseltmektedirler. Ergoterapi kanıta dayalı birçok uygulaması olan ve bireyleri değerlendirme sürecinde birden fazla teknikler, modeller ve yaklaşımlar sunan bir sağlık bilimidir. 

Ergoterapistler tarafından yapılan müdahaleler temel olarak, kendine bakım, üretkenlik ve serbest zaman aktiviteleri olmak üzere 3 temel alandan oluşmaktadır. Kendine bakım aktivitelerinde bireyler rutin olarak yaptıkları banyo, tuvalet, beslenme, uyku vb. sosyal ve günlük işleri kapsamaktadır. Üretkenlik, bireylerin sahip olduğu rol ve akademik becerilerdir. Serbest zaman aktiviteleri ise bireylerin ilgi alanları ve yapmaktan zevk aldıkları aktivitelerden oluşmaktadır.

Bireylerin tüm bu aktivitelere katılımı duygusal ve duyusal rekreasyon (duyu bütünleme bozukluğu), psikososyal etkenler, iletişim ve etkileşim becerileri, bilişsel veya motor beceriler gibi problemler nedeniyle kısıtlanabilmektedir. Aktivitelere katılımı çevrenin veya mevcut aktivitenin özellikleri de kısıtlayabilmektedir.  Ergoterapistler bu durumlarda bireylerin mevcut olan profillerini, okupasyon becerilerini değerlendirerek kişinin gelişim düzeyine uygun becerileri, çevreyi veya aktivitenin parametrelerini (bilişsel ve fiziksel) geliştirerek aktivitelere ve yeniden günlük yaşama katılımlarını sağlamaktadırlar. Bireyleri sadece problem yaşadığı alanlarla değil aynı zamanda var olan fonksiyonel yapıları da geliştirerek veya koruyarak günlük yaşama kazandırmaktadır. Ergoterapistler aynı zamanda bireyin ihtiyaç duyduğu psikolog, fizyoterapist, psikiyatrist, nörolog, ortopedist, dil ve konuşma terapisti, özel eğitim vb. meslek grupları ile iş birliği sağlayarak multidisipliner bir ekip çalışması da sunmaktadır

Ergoterapiyi diğer meslek gruplarından farklı ve özel kılan en önemli özelliği kişiye özel müdahale programı sunan, bütüncül bakış açısına sahip olmasıyla birlikte biyopsikososyal bir model olmasıdır. Unutmayalım ki; her birey tektir, özeldir ve biriciktir!

ERGOTERAPİSTLER HANGİ ALANLARDA ÇALIŞIR?

Ergoterapistler:

  • Pediatrik(Çocuk) Rehabilitasyon
  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • Psikiyatrik Rehabilitasyon
  • Geriatrik (Yaşlı) Rehabilitasyon
  • Onkolojik(Kanser) Rehabilitasyon
  • Ortopedik Rehabilitasyon
  • El Rehabilitasyonu
  • Az Gören Rehabilitasyonu
  • Mesleki Rehabilitasyon Ünitesi
  • Bağımlılıkla Mücadele ve Sağlıklı Yaşam
  • Duyu Bütünleme Alanı
  • Fizik Tedavi Ünitesi
  • LGBT
  • Yoğun Bakım Üniteleri

Ergoterapi ile her güne anlam kat! <3

Sağlıklı Günler Dilerim.

Devamını Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.