DOLAR 32,5004 0.16%
EURO 34,8110 0.23%
ALTIN 2.488,811,09
BITCOIN 2037716-0,33%
Hatay
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nebıhe Mazmanoglu

Nebıhe Mazmanoglu

28 Ocak 2023 Cumartesi

Hatay’ın Tescilli Ürünleri; Antakya Tuzlu Yoğurdu

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhaba sevgili Hatay Asi Gazetesi okuyucuları, Hatay’ın tescilli ürünleri bölümünde kaldığımız yerden devam etmek istiyorum birkaç hafta ara vermiştik şimdi memleketimizin o güzel tescilli ürünlerini tanıtmaya devam edeceğiz, bu hafta ki konumuz Antakya Tuzlu Yoğurdu.

Antakya Tuzlu Yoğurdu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının tescil girişimi ile 10.09.2020 tarihinde tescil edilmiştir. Antakya Tuzlu Yoğurdu Hatay ili ve ilçelerinde üretilen, geçmişi 80-100 yıl kadar geriye dayanan, inek veya keçi sütlerinden üretilen, yoğurdun süzülmesi, tekrar sulandırılması (isteğe bağlı olarak), geniş bakır kalaylı leğenlerde veya kazanlarda pişirilmesi ve belli bir kıvama geldiğinde ise tuz ilavesinin yapılması ile üretilen fermente bir süt ürünüdür. Ekşi ve tuzlu tadının yanı sıra, geleneksel üretim metoduna göre odun ateşinde pişirilenlerde dumandan dolayı hafif tütsülenmiş tat ve koku olur. Sanayi üretiminde bu tütsü tat ve koku olmaz ancak kıvam ve ekşimsi tat bulunur. Antakya Tuzlu Yoğurdu üretiminde çoğunlukla ve geleneksel olarak keçi sütü tercih edilmesine karşın, artan talep doğrultusunda inek sütünden de yararlanılır. Keçi sütünden üretilen yoğurtlar daha beyaz, parlak ve pürüzsüz olur. Üretiminde maya olarak daha önceden hazırlanmış yoğurt, kaya tuzu (NaCI), üzerini kaplamak için ise genellikle zeytinyağı kullanılır.  Keçi sütünden üretilen Antakya Tuzlu Yoğurdu porselen beyazı renginde iken, inek sütünden üretilen Antakya Tuzlu Yoğurdu beyazdan krem rengine kadar değişen renk tonlarına sahiptir. Bu durum Antakya Tuzlu Yoğurdunda pişirme esnasında meydana gelen kimyasal reaksiyonlardan (Maillard reaksiyonu) kaynaklanır. Antakya Tuzlu Yoğurdu belirgin olarak pişirme işleminden dolayı pişmiş yoğurt tadı ve aromasına, pişirmeden kullanılan malzemeye bağlı olarak tütsülenmiş aromaya, laktik asit fermantasyonu ve koyulaştırmadan

Kaynaklı olarak ekşi tada, üretiminde kullanılan tuz nedeniyle de tuzlu bir tada sahiptir. Sanayi üretiminde tütsü tat ve koku olmaz ancak kıvam ve ekşimsi tat bulunmaktadır. Ekşi ve tuzlu tat dil üzerinde belirgin bir etki bırakırken, tütsü aroması koklama ve yenildikten sonra genizde bırakılan etki ile hissedilir. Keçi sütlerinden üretilen Antakya Tuzlu Yoğurdunda, belirgin olarak mumsu ve keçimsi aroma da hissedilir. Ayrıca, keçi sütünden üretilen Antakya Tuzlu Yoğurdu yapı olarak elde ve dil üzerinde pürüzsüz, kremsi ve ağızda ise ağzın içini sıvayan bir yapı gösterirken, inek sütünden üretilen Antakya Tuzlu Yoğurdunda yapı pürüzlüdür ve dil üzerinde pütürlü bir yapı hissedilir. Kıvamı koyudur. Şeklini muhafaza edebilen ancak sürülebilir bir yapıdadır. Pişirme esnasındaki koyulaştırma oranına göre serum ayrılması (su sızması) çok az görülür veya hiç görülmez.

Devamını Oku

Artan Kazalar Yitip Giden Canlar

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son bir hafta içerisinde Hatay’da onlarca kaza meydana geldi, yaşanan kazalarda maalesef bazı vatandaşlarımız ise hayatlarını kaybetti. Antakya-Belen-İskenderun-Dörtyol ve birçok ilçemizde son günlerde trafik kazaları arttı bu artan kazalar nedeniyle birçok vatandaşlarımız yararlanırken bazı vatandaşlarımız ise maalesef hayatlarını kaybetti. Peki, neden daha dikkatli olamıyoruz? Neden trafik kurallarına uymuyoruz? Trafik kazaları ya akşamları ya da sabahları çoğunlukta yaşanıyor bu durumda iki soru akıllara gelir, iş çıkış veya işe gidiş saatlerinde oluşan yoğunluk yüzünden mi yoksa sabah insanlarımızın daha ayılamaması ve akşam ise iş yorgunluğu yüzünden oluşu mu?

İlk ihtimali ele alacak olursak yaşanan trafik yoğunluğunda iş ilçe belediyeler büyükşehir ve karayollarına düşüyor çünkü burada trafik sorunun oluşmasında çözüm yerleri kendileridir alternatif yollar bulunup bozuk olan yollar düzeltilip veya yol kenarlarında park edip yolu daraltan araçlar için çözüm bulunması gerekmektedir. Hatay’da oldu olası park sorunu mevcuttur ve maalesef vatandaşlar araçlarını yol kenarlarına park etmektedir bu durumda da yolların genişliği kısalmakta ve trafik sorunlarına sebebiyet vermektedir. İkinci ihtimali ele alacak isek sürücülere iş düşmektedir sabahları tam ayılamadığımızda veya araç sürecek bir durumda olamadığımızda iş yerine geç kaldığımız için hız yaptığımızda yine kazalara neden olmaktadır. Oluşan tüm kazaların ortak nedenlerinde hız ve dikkatsizlik yer alıyor, ufak dikkat dağınıklığı veya yolda telefon gibi konularla ilgilenince maalesef kaza kaçınılmaz oluyor. İhtiyaç olunmadığı takdirde toplu taşıma araçları tercih edilmelidir tercih edilmesi için yolculara indirim gibi konularda teşvik ile beraber hatlar çoğaltılmalı her noktaya dolmuş güzergâhı eklenmelidir. Çünkü trafikte olası en küçük hata, dalgınlık çok büyük sonuçlara neden olmaktadır kendi canımız dışında seyir halinde olan ve bizimle alakası olmayan hatta tanımadığımız insanların bile canına kastetmiş oluyoruz. Lütfen trafikte dikkatli olalım yayalara öncülük verelim ve emniyet kemerimizi takalım…

Devamını Oku

RAS EL-SENİ KUTLU OLSUN

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhaba sevgili Hatay Asi Gazetesi okuyucuları, bu gün Hatay-Adana-Mersin’de ayrı heyecanlı bir gün yaşanmaktadır. Çoğu kişi biliyordur 14 Ocak’ın önemini ama bilmeyenler için açıklamak en azından geçmişe gitmek istiyorum.

Her yıl 14 Ocak’ta Ras el-Seni (yılbaşı) Arap Aleviler için hem kültürel hem inançsal bir bayram günü olarak kutlanır. Antakya, Adana, Mersin ağırlıklı olmak üzere ülkemizin birçok noktasında yaşayan Arap Aleviler kültürlerinin önemli bir parçası olan Ras el-Seni’yi (yılbaşı) 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan bu gece ve ertesi gün kutluyor.

Bu günler yaklaştığında özellikle Hatay’ımızda bu günle özdeşleşen Kbeybet( İçli Köfte), Krus ve zengület (yağlı etl-etsiz ekmek) denilen yemekler yapılmaya başlanır. Ras El-Seni sabahında erkenden kalkılır ve ilk olarak ev halkının yeni yılı bayramı kutlanır eller öpülür, daha sonra aile bireyleri ile aile büyükleri ziyaret edilerek onlarında bayramları kutlanır. Küçük çocuklar ev ev dolaşıp mahallelinin bayramını kutlar mahalleliler ise öncelerden hazırladığı şeker, çikolata veya paraları çocuklara verir ikram eder. Günün anlam ve önemi aile bireyleri arasında saygı sevgiyi güçlendirmek aile olmak ve geçmişi yad edip aile büyüklerini ziyaret etmektir. Ama maalesef günümüzde her konuda her kültürde olduğu gibi bu önemli günde artık değerini kaybetme aşamasına girmiştir, şöyle bir eskiye dönüp bakınca son yıllarda bu kültürümüz yaşatılmıyor. Maalesef zamane gençleri ve çocukları ne bayramlaşmak için aile bireylerini ziyarete gidiyor nede bu günün önemini araştırmıyor, tüm suç gençler ve çocuklarda mı hayır elbette bu konuda ki suçun bir bölümü aile bireylerinde kendileri de eskiden olduğu gibi kendinden büyüklere ne bayramlaşmaya nede hal hatır sormaya gitmiyor çocuklar böyle aile kopukluklarını görünce de ister istemez aileden uzaklaşıyor. Umarım bu bayram bu yeni yılda hem ülkemiz hem dünyamız hemde ilimiz için hayırlı bir sene olsun ve birlik beraberlik içinde yine kardeşçe yaşayacağımız bir yıl olur. O zaman Kültürlerimizi unutmayacağımız nice bayramlara diyelim, Ras El-Seni kutlu olsun.

Devamını Oku

Hatay’ın Tescilli Ürünleri; Antakya Kâğıt Kebabı

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merhaba Sevgili Hatay Asi Gazetesi okuyucuları geçtiğimiz haftalarda sürdürdüğüm Hatay’ın Tescilli Ürünleri yazıma devam etmek istiyorum. Bilindiği üzere şehrimiz çok değerli bir gastronomi ağına sahiptir. Bu birbirinden değerli yemeklerimizi şehrimizdeki meslek odaları ve alanında uzman kuruluşlarımız tescillendirmek için başvurularda bulunuyor. Bunlardan birçoğunun tescili yapılsa da daha çok tescil edilecek ürünümüz bulunmaktadır. Şimdi tescil edilen ürünleri paylaşmaya devam etmek istiyorum daha önceleri “Kabak Tatlısı, Antakya Sürkü, Samandağ Biberi, ve Kırıkhan Siyah Havucu” gibi ürünleri paylaşmıştım bu hafta ki konumuz ise herkesin bildiği yine her yere ün salan “Antakya Kağıt Kebabı”

Antakya Kâğıt Kebabı; dana döş eti, yeşil ve kırmızı biber (acı veya tatlı) maydanoz, sarımsak, tuz ve karabiber karışımından oluşan, disk şekli verilerek yağlı kağıt üzerinde pişirilen, yörede Arapça olarak “lahme la varka” olarak da bilinen bir kebaptır. “Zırh” adı verilen satır benzeri bıçak ile kıyılarak yapılan kebap çeşitlerinden biridir. Yörede gündelik tüketimin yanı sıra evlilik, düğün, adak, cenaze gibi törenlerde de ikram edilir. Antakya Kâğıt Kebabı üretiminde 1 yaş civarındaki erkek danaların kaburga üzerinden elde edilen döş eti kullanılır. Bu bölgedeki et yumuşak olduğu gibi önemli ölçüde yağ dokusu içerir. Ayrıca, yağ kas içerisinde “mermerleşme” olarak tabir edilen bir dağılım gösterir.

Antakya Kâğıt Kebabında maydanoz ve isteğe göre acı veya tatlı yeşil ve kırmızıbiber kullanılır. Acı taze kırmızı biber mümkünse Samandağ bölgesinde yetişen Samandağ biberi ya da Altınözü, Reyhanlı ve Antakya çevresinde üretilen acı biberlerden seçilir.

Devamını Oku

Medeniyetler Şehri Hatay

0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medeniyetlerin beşiği, yüzyıllardır birçok medeniyete ev yapmış olan Hatay’ımızda yarın büyük bir coşku yaşanacak.

Faklı etnik kökenden ve inançlardan insanlarımızın yaşamlarını sürdürdüğü bu güzide şehirde yarın itibari ile Hristiyan kardeşlerimizin Noel bayramı kutlanacak. Çoğu kişi belki biliyordur ama bilmeyenler için kendimce elimden geldikçe aktarmaya çalıyım, Noel; “Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir. Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir.  Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanır. Bazı ülkelerde kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve 25 Aralık bitimine kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir” Yüzyıllardır hem ülkemizde hemde ilimizde kutlanan Noel bu yıl ’da yine aynı heyecan ve aynı mutluluk ile kutlanacak. Sadece Hristiyan kardeşlerimiz değil Hatay’ın tüm fertleri bu zamanlarda aynı heyecanı yaşamaktadır şehrimiz rengârenk süsleme ışıklandırmalar ile bambaşka bir görünüm kazanmaktadır. Başta şehrimizde yaşayan tüm hemşerilerimiz olmak üzere tüm herkesin noel bayramını kutlarken nice birlikte kardeşçe yaşanacak günlere. MUTLU NOELLER

Devamını Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.