DOLAR 32,3808 0.19%
EURO 35,0550 -0.07%
ALTIN 2.325,220,26
BITCOIN 2278908-1,09%
Hatay
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yerel basının yanında durun

ABONE OL
8 Temmuz 2021 13:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri kapsamında Basın ve Yayın giderlerine ilişkin yeni düzenleme ile ilgili kararlar alındı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre; “Kamu kurum ve kuruluşlarınca mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın ve yayın organlarına ilan veya reklam verilmeyecek. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak. İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar basılmayacak, bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacak.”

Bu genelgeden çıkan sonuç; Belediyeler dahil tüm Resmi kurumların, Yerel Gazetelere, aboneliklerinden tutun, ilana, reklama kadar her türlü desteğinin kesilmesi demek!.

Bu genelgeyle yerel basının artık yaşaması mümkün görünmüyor.

Önce resmi ilanların bir kısmı, şimdi de reklam, ilan ve abonelikleri elinden alınmak isteniyor!..

Galiba unuttukları bir husus var!

Medya kuruluşlarının, kamu görevi icra ettiği..

Zor şartlar altında görev yapan, güncel şartların doğurduğu durumlarla mücadele eden ve pandemi gibi zor bir dönemi atlatmaya çalışan basılı yerel medya, şimdi de kamu kurum ve kuruluşlarındaki tasarruf tedbirleri kapsamına alındı.

Bu durum, ayakta kalmaya çalışan yerel gazeteleri çıkmaza itecektir.

Birçok gazete ve derginin kapanması söz konusu olacaktır. Özellikle yerel yayın yapan bazı gazeteler faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabilir.

Yerel basının ekonomik anlamda desteklenmesini beklerken böyle bir kararla karşılaşmış olmak son derece üzücü.

Her türlü olağanüstü durumda bile kamuoyunu bilgilendirmek adına çalışan basın sektörü emeğinin karşılığını almadığı gibi, ayakta durmaya çalıştığı dayanağını da böylelikle yitirmiş olacak.

Yerel gazeteler bu zorlu süreçte devletten destek beklerken tam aksine bu uygulama yerel basını çok güç duruma düşürecektir.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Alınan bu kararın yeniden gözden geçirilmesi ve iptal edilmesi gerekiyor..

Bu karar yerel basının nefesinin kesecek!!..

Basın yayın organları özellikle pandemiyle birlikte oldukça zor günler yaşadı.

Her ortamda, her mecrada gazetecilerin yaşadıkları sorunları dile getirildi.

Basın sektörünün yaşadığı ekonomik buhranlara dikkatler çekildi ve bir çözüm beklenildi. Şartların iyileştirilmesini beklerken var olan kaynakların kesilmesi ile karşı karşıya kalındı.

Bu karar yerel basına vurulmuş büyük bir darbe!..

Tedbirlerin aktif olarak uygulanması durumunda Hatay’ımızda bulunan yerel medya kuruluşları başta olmak üzere ülkemizin her noktasındaki birçok medya kuruluşu faaliyetlerini sonlandıracak, gazeteciler ve bağlı çalışanlar işsiz kalacaktır..

Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan bağımsız ve tarafsız medyaya tahammül etmekte güçlük çeken siyasilerin aldığı bu kararı, tasarruf ile bağdaştırmak mümkün değildir.

Vergi ve SGK borçlarını, çalışanlarının maaşlarını ödeyemez duruma gelen gazeteler, sadece Basın İlan Kurumu’ndan aldıkları ilan ücretleri ile yayınlarını devam ettiremezler..

Döviz kurunda yaşanan artış zaten yerel basının belini büktü.

Ekonomik krizde çareyi sayfa sayısını, çalışan sayısını azaltmakta bulan yerel gazeteler, pandemi sürecinde özellikle tedbir ve kısıtlamalar nedeniyle kazançlarının önemli bir kalemini oluşturan abone ve reklam gelirlerinde ciddi düşüşler yaşadı.

Ekonomik kriz ortamında yerel gazeteler iktidardan destek beklerken, yayınlanan genelgeyle hayal kırıklığına uğradı.

Gazete ücretleri ile tasarruf yapmaya çalışanları; öncelikli olarak 3’er, 4’er hatta daha fazla maaşları, on binlerce son model makam araçlarını ve yok pahasına satılan ülke kaynaklarını sorgulasınlar.

Bir mesleği bitirmek için kimse genelge yayınlamaz!!!

Alınan bu karar çok açık göstermektedir ki; amaç tasarruf değil, özgür basının sesini kısmak, kamunun haber alma hakkını engellemektir.

Her türlü israfın her türlü kurumda had safhada yaşandığı ülkemizde tasarrufun öncelikle bu kararı alanlar tarafından uygulanmasının gerekliliği çok açıktır.

Buradan tüm partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasilere ve halkımıza sesleniyorum;

Nasıl her zaman her şartta yerel basın sizin yanınızda durduysa, sesiniz olduysa bugünde siz onların yanında durun!..

Yerel basını sahipsiz bırakmayarak, sesleri olun!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.