DOLAR 32,5960 0.34%
EURO 34,8220 0.18%
ALTIN 2.506,750,91
BITCOIN %
Hatay
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Zeytincilik tarihine ışık tutuluyor

Zeytincilik tarihine ışık tutuluyor

ABONE OL
12 Ağustos 2021 10:25
Zeytincilik tarihine ışık tutuluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’ın Altınözü ilçesindeki Toprakhisar Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazılarla, zeytincilik tarihine ışık tutacak kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Höyükteki arkeolojik kazılar, Hatay Arkeoloji Müzesi koordinesinde, Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesinin katkılarıyla, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar başkanlığında 13 kişilik ekiple yürütülüyor.

Yaklaşık bir hektarlık alana yayılan höyükteki kazılarda, tarihi 4 bin yıl öncesine dayandığı belirtilen “Olea Europeaea” isimli zeytin türüne ait zeytin çekirdekleri bulundu.

Doç. Dr. Akar, AA muhabirine, bu sezon açığa çıkarılmaya başlanan yapının geçmişinin yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesine tarihlendiğini söyledi.

Bölgenin, zamanında yüksek oranda zeytinyağı depolanan yapı olduğunu ve zeytincilik tarihini anlama açısından önemi bulunduğunu belirten Akar, şunları kaydetti: “Altınözü bölgesinin arkeolojik tarihini anlamak istiyoruz. Bu bizim en önemli başlangıç noktamız. Bu bölge arkeolojik anlamda bakir bir bölge, elimizde çok fazla bilginin olmadığı bir coğrafya ve burada yürüttüğümüz çalışmalardaki araştırma sorularımızın en önemlisi zeytinciliğin tarihi. Buradaki arkeolojik kazı ve elimizdeki verilerle yaklaşık 4 bin yıllık zeytincilik tarihi hakkında veri elde etmiş bulunmaktayız.” AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.