Baharın gelmesiyle birlikte, sıcaklıkların artmasıyla birlikte tarım alanlarında sinekler, haşereler ve diğer tarım zararlılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Bu durum, bölgedeki çiftçiler için büyük bir endişe kaynağı. Amik Ovası, Hatay’ın en verimli tarım alanlarından biri olarak biliniyor. Ancak, her yıl bahar ayında zararlılar, ürünleri tehdit ediyor. Bu yıl da, özellikle pamuk, buğday ve sebze ekili alanlarda zararlı böceklerin sayısının arttığı gözlemleniyor. Çiftçiler, bu yılki artışla başa çıkabilmek için çeşitli önlemler alıyor.
ÇİFTÇİLERİN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR
Çiftçiler, zararlılarla mücadelede geleneksel yöntemlerin yanı sıra, kimyasal ilaçlar ve biyolojik mücadele yöntemlerine başvuruyor. Ancak, kimyasal ilaçların aşırı kullanımı çevreye zarar verebileceğinden, biyolojik mücadele yöntemlerine olan ilgi artmış durumda. Bazı çiftçiler, zararlılarla savaşmak için doğal ilaçlar ve tuzaklar kullanmayı tercih ediyor.
Zararlılara karşı alınan önlemler her ne kadar arttırılmış olsa da, çiftçiler bu yıl da zorlu bir sezon geçirecek gibi görünüyor. Bölgedeki bazı çiftçiler, ilaçlama yapılmasına rağmen zararlılarla mücadelenin etkisiz kalabildiğini, bu yüzden daha fazla önlem alınması gerektiğini belirtiyor.
ALINAN ÖNLEMLER VE GELECEK PLANLARI
Bölgedeki tarım müdürlükleri, çiftçilere zararlılarla mücadelede yardımcı olmak amacıyla eğitimler düzenliyor. Ayrıca, tarım ürünleri için daha etkili ve çevre dostu mücadele yöntemleri konusunda araştırmalar devam ediyor. Çiftçiler, bu yıl daha az kimyasal ilaç kullanmayı hedeflerken, zararlılarla biyolojik mücadele yöntemlerini artırmayı planlıyor.Amik Ovası’ndaki tarım sektörü, her geçen yıl daha sürdürülebilir yöntemler geliştirmeye çalışırken, bu yıl zararlılarla mücadelenin daha da kritik hale gelmesi bekleniyor.