Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte, vatandaşlar Samandağ Deniz, Çevlik, Arsuz, İskenderun, Dörtyol, Payas ve Erzin sahillerine akın etti.
Geçen sene yapılan uyarılara rağmen birçok can alan RİP akıntısı tehlikesi, Samandağ Denizi ve Çevlik’te sezon açılmadan kendini göstermeye başladı.
RİP AKINTI NEDİR VE NERELERDE GÖRÜLÜR?
Özellikle yaz aylarında yüzlerce insanın boğularak hayatını kaybetmesine neden olan Rip ya da çeken akıntısı adı verilen su hareketleri tehlike oluşturmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde artış gösteren boğulmalar, dikkatsizlikten daha çok rip akıntısı yüzünden meydana geliyor. Bu nedenle rip akıntısı olan bölgelerden uzak durulması gerekir. Halk arasında rip akıntısına, ‘çeken akıntı’ ismi verilir.
RİP AKINTISI (ÇEKEN AKINTI) NEDİR?
Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
RİP AKINTISI NERELERDE VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Çeken akıntılar tüm Hatay Samandağ Çevlik sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
RİP AKINTISI NEDEN TEHLİKELİDİR?
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
DALGALI HAVALARDA DENİZE GİRMEYİN
Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.