DOLAR 32,3162 0.2%
EURO 35,1419 0.02%
ALTIN 2.288,300,49
BITCOIN 22900762,40%
Hatay
13°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

<strong>Hatay’dan El Ele Kardeşlik Mesajı</strong>

Hatay’dan El Ele Kardeşlik Mesajı

ABONE OL
11 Nisan 2022 12:24
<strong>Hatay’dan El Ele Kardeşlik Mesajı</strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu

Savaş, kalpten bağlı olduğu Hatay’ı ve yakın zaman önce görkemli bir açılışla ziyaretçilerine merhaba diyen Expo 2021 Hatay’ı anlattı. Kentin geleceğe umutla ve emin adımlarla ilerlemesi için Expo’nun önemli bir kazanım olduğunu belirten Başkan Savaş, “2016 yılında Expo’ya başvurduk. Medeniyetler Bahçesi temasıyla Expo’yu tasarladık. Bir hafta içerisinde 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. Hem Hatay’ın hem bölgenin hem de ülkemizin tanıtımına katkı sağladık” şeklinde konuştu.

BAŞKAN SAVAŞ: “HATAY’A GELMEYEN HATAYA DÜŞER”

Expo’yu Antakya-Defne ve Arsuz- İskenderun olmak üzere iki ayrı alanda inşa ettiklerini söyleyen Başkan Savaş, “Hem diğer ülkelerin hem de Türkiye’nin farklı yerlerinden illerin tanıtımına yer vereceğiz. Arsuz-İskenderun bölgesindeki alanımız dünyanın her yerinden insanı ağırlarken Antakya- Defne’deki Expo alanımızda Türkiye’nin her köşesinden gelenleri ağırlayacağız. Bu iki alanımız da Hatay var oldukça var olmaya ve şehrimize hizmet etmeye devam edecek. Herkesi Hatay’a bekliyoruz. Hatay’a gelmeyen hataya düşer” dedi.

BARIŞ ÇİÇEĞİ HATAY’IN AĞIRLADIĞI MEDENİYETLERİ TEMSİL EDİYOR

Başkan Savaş programda, Expo 2021 Hatay’ın logosu olan Barış çiçeğinin öyküsünü de anlattı. Savaş bu logonun öyküsünü şöyle anlattı:

“Çiçeğimizi 2011 yılında Amanos Dağları’ndaki 2-3 dönüm alan içerisinde, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden akademisyen arkadaşımız buldu. Bu çiçeğin 13 yaprağı var ve Hatay’ın topraklarında yaşayan 13 medeniyeti temsil ediyor”

HATAY: BİR ARADA YAŞAMA KÜLTÜRÜYLE ÖRNEK BİR ŞEHİR

Lütfü Savaş Hatay’ın bir arada yaşama kültürüyle örnek bir şehir olduğunun altını çizerek, “Bu şehirde yapay hiçbir şey yok. Atalarımız ve 3 semavi din bize bir arada yaşama kültürünü öğretti. Biz de bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Bize her gün bayram diyoruz. Çünkü bu ay içinde 3 semavi dinimizin de bayramı var. Biz burada bayramlarımızı her zaman bir arada kutlarız. Biz bu şehri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası ve önderliğinde tüm renklerimizle birlikte kurtardık. Üç dönemdir belediye başkanıyım. Bu şehri tüm renklerimizle yönetmenin gururunu yaşıyorum. Bu şehrin ruhu tüm dünyaya taşınırsa eminim bambaşka bir dünyada yaşarız” açıklamalarında bulundu.

TARİHİ YAPILAR ÖZENLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Kentte restorasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Savaş, Antakya sokaklarındaki ve şehrin diğer noktalarındaki tarihi yapıları geçmişten bugüne taşımayı görev bildiklerini söyledi.

BAŞKAN SAVAŞ’TAN HATAY’A DAVET VAR

Program sunucusu Oylum Talu Hatay’a gelenleri nelerin karşılayacağını sordu. Savaş bu soruyu şöyle yanıtladı: “Hatay gastronomisiyle, kültürüyle, doğasıyla eşsiz bir şehir. Kentimize gelen konuklarımız bu güzelliklere tanıklık edebilecek. Ve EXPO alanlarımızda hem eğlenecek hem de kente özgü güzellikleri deneyimleyebilecek. Herkesi Hatay’a bekliyoruz.”

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından konuk evi olarak restore edilen yapıda gerçekleşen programa Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, emekli müftü Mustafa Sinanoğlu, Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Dimitri Doğum da katılım gösterdi. Din insanları, Hatay’dan tüm dünyaya el ele barış mesajı ulaştırdı. Hatay’daki bir arada yaşama kültürünün tüm dünyaya örnek olması temennisinde bulunan din insanları, kendi inançlarını bu kentte huzurla yaşadıklarını söyledi.

Programda Hatay’ın tarihine de genişçe yer verildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Olcay Özkaya kentin binlerce yıllık tarihi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Sibel Hakverdi ve Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, tıbbi aromatik ve endemik bitki türleri bakımından zengin bir floraya sahip olan kentin bitki çeşitliliğinden ve bu bitkilerin kullanım alanlarından bahsetti.

Hatay Gastronomi Akademisi Baş Danışmanı Esat Özata, 600’ün üzerinde yemek çeşidiyle UNESCO gastronomi şehirleri arasına adını yazdırmayı başaran Hatay’ın lezzetlerini ve bu lezzetlerin kent kültüründeki yeri ile ilgili bilgiler verdi.

İlkim özelliği ve toprak yapısı sayesinde dünyanın en güzel neylerinin yapıldığı Samandağ’a özgü ney hakkında bilgi veren Alper Yıldırım, ney dinletisi ile programa katılanların ruhuna hitap etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.