DOLAR 32,5927 0.34%
EURO 34,8008 0.15%
ALTIN 2.509,281,01
BITCOIN 20900871,26%
Hatay

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Axe
Axe
Kekik Hasadı Başladı

Kekik Hasadı Başladı

ABONE OL
11 Nisan 2022 12:34
Kekik Hasadı Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay ilimizin yoğun olarak Kekik Yetiştiriciliği yapılan Altınözü İlçesi Kozkalesi’nde bulunan kekik bahçelerinde hasat başladı.

Kekik bahçelerini ziyaret eden Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kekiğin özellikle Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracatı yapılmakta olduğunu söyledi.

Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, yaptığı açıklamada “Hatay İlimizde doğal olarak yetişen, baharat olarak tüketilmesinin yanı sıra ilaç, kozmetik ve kimya sektöründe kullanılan, neredeyse tamamı doğadan toplanan ve ticareti yapılan bitki türleri arasında kekik ilk sırada gelmektedir. Kekik, önemli ihraç ürünlerimizden biri olup ilimizde tıbbi ve aromatik bitkiler içinde en çok ihracatı yapılan üründür.

Kekik üretiminde ülkemizde ilk sırayı Denizli ili almakta olup beşinci sırada bulunan İlimizde ise sofralarımızı zenginleştiren bir üründür. Hatay İlimizde “Zahter” olarak adlandırılan kekiğin içeriğinde birçok faydalı madde bulunmaktadır. En yaygın kullanım alanı çay olarak tüketilmesidir. Ayrıca zahter kahvaltılarda zeytinyağı ile, katıklı ekmekte ve sürkte (küflü çökelek) kullanılırken, zahter salatası da yöremize özgü bir lezzettir.

Bu yıl Hatay İlimizde ekim alanlarının çoğalması ve yağışların artmasından dolayı verimi de artan kekiğin üretimi, 2000 dekara yakın alanda yaklaşık 250 ton ‘dur. Yurtiçine pazarlandığı gibi yurt dışına da pazarlanmaktadır. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracatı yapılmaktadır.” Dedi. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.