DOLAR 32,5526 0.03%
EURO 34,9957 0.45%
ALTIN 2.421,18-0,07
BITCOIN 2087964-3,76%
Hatay
20°

KAPALI

12:38

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Axe
Axe
<strong>“KÜNCÜLÜ HELVA TEZGAHLARDA”</strong>

“KÜNCÜLÜ HELVA TEZGAHLARDA”

ABONE OL
7 Nisan 2022 14:43
<strong>“KÜNCÜLÜ HELVA TEZGAHLARDA”</strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gastronomi kenti Hatay’da, genellikle Ramazan ayı ile beraber adlandırılan ‘Küncülü Helva’ tezgâhlarda yerini aldı.

UNESCO gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler’ Ağı’na dâhil edilen ve mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra yöresel lezzetleri ile öne çıkan Hatay’da, Ramazan ayına özel hazırlanan Ramazan tatlısı ‘Küncülü Helva’ tezgâhlarda yerini aldı. Tahin, şeker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla ortalama 3 saatlik bir emek sarf edilerek üretilen helva, iftar sonrasında ikram ediliyor.

SADECE RAMAZAN AYINA ÖZEL ÜRETİYORUZ

Babasından öğrendiği küncü helva imalatını kardeşleriyle beraber devam ettirdiğini anlatan Şahap Fansa, açıklamada, küncülü helvayı sadece ramazanda yaptıklarını söyledi. Antakya’da bulunan Tarihi Uzun Çarşı’da, küncülü helva yapımını geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayan Fansa, şöyle konuştu: “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz, babamda bu işe çocukken başlamış. Küncülü helva Hatay’ın en eski tatlılarındandır ve en son bu işi geleneksel olarak yapan bir biz varız. Küncülü helva ramazandan ramazana yapılıyor sadece.”

Küncülü helvanın içerisinde bulunan çöven kökünün mide dostu olduğunu aktaran Fansa, “Yıllardır ustalarımız sadece ramazandan ramazana yapmış. Küncülü helva çöven kökünden yapılıyor, çöven kökü mide dostudur, bağırsaklara çok iyi geldiği doktorlar tarafından söyleniyor. Yaklaşık 400-500 yıldır şifa niyetine yeniliyor” diye konuştu.

Geleneği sürdürürken kar amacı gütmediklerinin altını çizen Şahap Fansa, “Bu işin kar amacı olsa 12 ayda da yapılır. Kar amacımız yok ve Hataylılar bu helvayı görmezse ramazanın geldiğini anlamaz. Sırf bundan dolayı bu geleneği sürdürüyoruz. Allah izin verirse bu mesleği çocuklarımıza ve torunlarımıza öğretip devam ettirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. .

Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.