Gastronomi kenti Hatay’da, genellikle Ramazan ayı ile beraber adlandırılan ‘Küncülü Helva’ tezgâhlarda yerini aldı.

UNESCO gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler’ Ağı'na dâhil edilen ve mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra yöresel lezzetleri ile öne çıkan Hatay’da, Ramazan ayına özel hazırlanan Ramazan tatlısı ‘Küncülü Helva’ tezgâhlarda yerini aldı. Tahin, şeker, çöven otu ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla ortalama 3 saatlik bir emek sarf edilerek üretilen helva, iftar sonrasında ikram ediliyor.

Hatay'da freni arızalanan tırın devrildiği kazada sürücü yaralandı Hatay'da freni arızalanan tırın devrildiği kazada sürücü yaralandı

SADECE RAMAZAN AYINA ÖZEL ÜRETİYORUZ

Babasından öğrendiği küncü helva imalatını kardeşleriyle beraber devam ettirdiğini anlatan Şahap Fansa, açıklamada, küncülü helvayı sadece ramazanda yaptıklarını söyledi. Antakya’da bulunan Tarihi Uzun Çarşı’da, küncülü helva yapımını geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayan Fansa, şöyle konuştu: “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz, babamda bu işe çocukken başlamış. Küncülü helva Hatay’ın en eski tatlılarındandır ve en son bu işi geleneksel olarak yapan bir biz varız. Küncülü helva ramazandan ramazana yapılıyor sadece.”

Küncülü helvanın içerisinde bulunan çöven kökünün mide dostu olduğunu aktaran Fansa, “Yıllardır ustalarımız sadece ramazandan ramazana yapmış. Küncülü helva çöven kökünden yapılıyor, çöven kökü mide dostudur, bağırsaklara çok iyi geldiği doktorlar tarafından söyleniyor. Yaklaşık 400-500 yıldır şifa niyetine yeniliyor” diye konuştu.

Geleneği sürdürürken kar amacı gütmediklerinin altını çizen Şahap Fansa, “Bu işin kar amacı olsa 12 ayda da yapılır. Kar amacımız yok ve Hataylılar bu helvayı görmezse ramazanın geldiğini anlamaz. Sırf bundan dolayı bu geleneği sürdürüyoruz. Allah izin verirse bu mesleği çocuklarımıza ve torunlarımıza öğretip devam ettirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. .

Cuma ZEYBEK

Editör: Haber Merkezi