Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ), Konya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle “Kriz Yönetim Modeli Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. HMKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

AFETLERLE MÜCADELEDE YEREL YAKLAŞIMLARIN ÖNEMİ VURGULANDI
Çalıştayın açılışında konuşan HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Türkiye’nin bir afetler ülkesi olduğunu belirterek doğal olayların afete dönüşmesinde insan hatalarının büyük payı bulunduğunu söyledi.
Afetlerle mücadelede yerel yaklaşımların daha etkili olacağına inandıklarını ifade eden Eren, vatandaşların bilinçlendirilmesinin ve doğru tedbirlerin alınmasının önemine dikkati çekti.
Üniversite olarak 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından, aynı yılın eylül ayında dirençli kentler konusunda kapsamlı bir çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Eren, bilimin ışığında toplumu aydınlatma görevini sürdürdüklerini dile getirdi.

ÇALIŞTAY RAPORUNUN GENİŞ KİTLELERE ULAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Konya Büyükşehir Belediyesinin afetlere müdahaledeki kapasitesine değinen Eren, çalıştaydan elde edilecek sonuçların yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti.
Hazırlanacak raporun Türkiye’nin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesine katkı sağlayacağını ifade eden Eren, şunları kaydetti:
“Burada vereceğiniz bilgiler, elde edeceğimiz çıktılar, ortaya koyacağımız rapor Türkiye’mizin afetlere karşı daha dirençli olması bakımından ve afetlere müdahalede yerel kapasitenin arttırılması bakımından son derece faydalı olacak.”

YAKLAŞIK 500 VATANDAŞLA BİRE BİR GÖRÜŞÜLDÜ
Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Kemal Ceylan ise Konya ve Hatay iş birliğiyle yaklaşık iki yıl önce başlatılan süreç hakkında bilgi verdi.
Ceylan, çalışma kapsamında sahada görev yapan ekipler, afetzedeler, üst düzey yöneticiler ve yaklaşık 500 vatandaşla bire bir görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi. Çalışmanın, sahada kazanılan tecrübeleri kalıcı akademik yayınlara ve eserlere dönüştürmek amacıyla hazırlandığını belirtti.
Çalıştaya İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.




