Türkiye tarihinin en kapsamlı yargı süreçlerinden biri olarak kayda geçen bu davalarda, toplam 4 bin 891 sanık çeşitli cezalara çarptırıldı. Yargılamalar sonucunda 1.634 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis, 1.366 sanığa müebbet hapis ve 1.891 sanığa ise çeşitli sürelerde hapis cezası verildi. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlar temyiz yoluyla Yargıtay’a taşındı. Şu ana kadar 224 dava onandı, diğer dosyalar üzerindeki temyiz incelemesi ise sürüyor.

85 General ve Amiral Ağırlaştırılmış Müebbette Mahkûm Edildi

En ağır cezaları alanlar arasında üst düzey askeri yetkililer de yer aldı. Ağırlaştırılmış müebbet alan 1.634 kişinin 85’i general ve amiral, 1.116’sı subay, 392’si diğer askeri personel, 9’u polis, 32’si sivil olarak kayıtlara geçti. Müebbet hapis alan 1.366 kişi arasında da dikkat çeken isimlerin ise 24’ü general ve amiral, 536’sı subay, 795’i astsubay ve uzman çavuş, 9’u polis ve 2 sivil yer aldı.

15 Temmuz (2)

Yardım Edenlerde Cezalandırıldı

Anayasal düzeni ihlale yardım ve silahlı terör örgütüne üyelik gibi suçlardan süreli hapis cezalarına çarptırılan 1.891 kişi arasında:

Antakya Ve Defne’de Trafik Kilitlendi: Vatandaş İki Hafta Boyunca Ne Yapacak?
Antakya Ve Defne’de Trafik Kilitlendi: Vatandaş İki Hafta Boyunca Ne Yapacak?
İçeriği Görüntüle
  • 26 general ve amiral,
  • 776 subay,
  • 323 astsubay,
  • 156 polis,
  • 31 sivil yer aldı.

2.870 Kişi Beraat Etti

Mahkemeler, delil yetersizliği ya da suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle 2.870 sanık hakkında beraat kararı verdi. Beraat edenler arasında:

  • 24 general ve amiral,
  • 461 subay,
  • 397 astsubay,
  • 154 askeri öğrenci,
  • 1.165 er,
  • 32 polis ve
  • 22 sivil bulunuyor.

Bu kararlarla birlikte, 15 Temmuz darbe girişimine dair yargı süreci yerel mahkemeler düzeyinde tamamlanmış oldu. Türkiye, FETÖ’nün darbe teşebbüsünün ardından geçen 9 yılın sonunda hukuki hesaplaşmayı büyük ölçüde sonuçlandırdı.

Kaynak: AA