Hatay Valiliği, Devlet Su İşleri ve Hatay Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürütülen Asi Nehri Islahı Planlama ve Proje Yapımı çalışmalarıyla 8 bin 170 m çift taraflı ıslah çalışması yapılacak ve taşkın zararlarının önlenmesi ile kent merkezinin estetik bir görünüme kavuşturulması amaçlanıyor.

NELER YAPILACAK!
Çalışmalarla İlgili olarak açıklamalarda bulunan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Asi nehri ile başlatılan dev projenin, ilçe genelinde hasar gören köprülerin yeniden onarılması ile devam edeceğini belitti. Edinilen bilgiye göre Antakya’nın tarihi Roma köprüsü de aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilecek.

İşte Detaylar:
-Asi Nehri’nde12 bin 340 m taşkın koruma duvarları inşa edilecek.
-8 bin 170 metrede anakol ve yan kollarında, yaklaşık 350 bin metre fore kazıklarla ve 210 bin metre beton enjeksiyonla güçlendirme ve zemin iyileştirme yapılacak.
-Çalışmalar 4 Etap Şeklinde Projelendirildi.
-Köprübaşı mevkiinde bulunan ATA Köprüsü de tarihi siluetine uygun hale getirilecek. (Tarihi Roma Köprüsü)

ANTAKYA ROMA KÖPRÜSÜ VE MARTILAR YENİDEN DÖNÜYOR!
Antakya’nın orta yerindeki Roma Köprüsü M.S. 281 yılında Roma İmparatoru Diocletianus tarafından yaptırıldı. Roma Köprüsü 1700 yıl ayakta kaldı. Antakya Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Abbasiler, Selçuklular, Antakya Frank Prensliği, Memluklular, Osmanlı İmparatorluğu, Fransa, Hatay Devleti Antakya’ya egemen oldular. Yapıldığı yıllardan bu yana insanlığa hizmet eden, yüzyılların kültür mirası işgallere, zalim hükümdarlara karşın ayakta kaldı. Seller, taşkınlar, depremler onu sarsmadı. Ta ki 1970 yıkılana dek.

ROMA KÖPRÜSÜ NASIL GÖRÜNÜYORDU?
Tarihi Köprü 4 gözlü, taş bir yapı idi. Gündüz Sineması tarafından bakılınca bir kartalbaşı kabartma görülüyordu. Özgün yapısı son yüzyılda değiştirilmişti. Gravürlerde görülen yan duvarlar ve kule 19. yüzyılda yıktırılmıştı. 1950 ve 1960lı yıllarda belediyeler tarafından yapılan tadilatlarla genişletilmiş, korkuluklar değiştirilmiş, bağlantı yerlerinde çapraz genişletmeler yapılmıştı.
Köprü ve Köprübaşı yaşamın bir parçasıydı. Martılar Nehir yatağında uçuşurdu. Yıkılıp giden Şah Sinemasının tepesine yerleşmiş martılar köprünün çevresinde dolaşır, sulara pike yapar, bir balık alır yeniden yükselirdi. İnsanların attığı ekmek parçalarını havada kaparlardı. Asi’nin taranması, köprünün yıkılması sırasında martılar çekip gittiler balıklar yok oldular. Roma Köprüsünün yıkılması ve Amik Gölünün kurutulması sırasında Antakya halkı ve basını kötü bir sınav vermişlerdir.







