Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğrencilerin okul hazırlıkları sürerken, sosyal medyada yayılan bir ihtiyaç listesi velilerin tepkisini çekti.

Anaokulunda eğitim görecek 4 yaş grubu öğrenciler için hazırlandığı belirtilen listede kırtasiye ürünlerinin yanı sıra kolonya, tuvalet kâğıdı, havlu kâğıt, sıvı sabun, çamaşır suyu ve farklı temizlik malzemelerinin de bulunduğu görüldü.

Temizlik Malzemeleri Tartışma Yarattı

Öğrencilerin kişisel kullanımına yönelik kırtasiye malzemelerinin listede bulunması olağan karşılanırken, okulun genel ihtiyaçları arasında değerlendirilebilecek temizlik ürünlerinin velilerden talep edilmesi tartışmalara neden oldu.

Sosyal medyada listeye tepki gösteren veliler, artan eğitim ve kırtasiye giderlerinin aile bütçesini zorladığını belirterek okulların temizlik ihtiyaçlarının kamu kaynaklarıyla karşılanması gerektiğini savundu.

Hatay’da Nakdi Destek İstendiği İddiası

Tartışmalar Hatay’a da yansıdı. Kentin bazı ilçelerindeki okullarda velilere ihtiyaç listeleri verildiği ve nakdi destek talebinde bulunulduğu iddia edildi.

Hatay’da Okullarda Güvenlik Tedbirleri Artırıldı
Hatay’da Okullarda Güvenlik Tedbirleri Artırıldı
İçeriği Görüntüle

Ancak söz konusu iddialara ilişkin okul veya ilçe bazında doğrulanmış resmî bir açıklama henüz yapılmadı. İhtiyaç listesi paylaşılması ile velilerden zorunlu biçimde para veya malzeme talep edilmesi aynı kapsamda değerlendirilmezken, taleplerin gönüllü mü yoksa zorunlu mu olduğu önem taşıyor.

Ekran Görüntüsü 2026 09 11 160123

Veliler Denetim Talep Ediyor

Veliler, Millî Eğitim Bakanlığının eğitim öğretim yılı öncesinde okullardaki uygulamalara ilişkin kuralların eksiksiz uygulanmasını istedi. Özellikle herhangi bir ödemenin kayıt veya eğitim hizmetiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirten veliler, Hatay İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile ilçe millî eğitim müdürlüklerine denetim çağrısında bulundu.

Hatay’daki okullarda ihtiyaç listesi veya nakdi destek talep edildiğine yönelik iddiaların incelenmesi ve velilerin açık şekilde bilgilendirilmesi bekleniyor.

Muhabir: Murat Şamlı