Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber canlı yayınında tütünle mücadele kapsamında hazırlanan düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde uygulanması hedeflenen düzenleme, yasalaşması halinde Hatay’daki sigara satış noktalarını da kapsayacak.
Yeni sistemle, satış sırasında kimlik bilgisi üzerinden alıcının yaşının doğrulanması amaçlanıyor. Memişoğlu, yaş sınırının altındaki kişilere sigara satışının zaten yasak olduğunu hatırlatarak kimlik ibrazıyla bu yasağın daha etkin uygulanmasını hedeflediklerini belirtti.
Hatay’daki satış noktalarını da kapsayacak
Hazırlanan teklifin yasalaşması halinde Hatay’da sigara satışı yapan işletmelerde de kimlik üzerinden yaş kontrolü yapılması gündeme gelecek.
Ancak açıklama, kimlik şartının bugün itibarıyla başladığı anlamına gelmiyor. Bakan’ın duyurduğu çalışma henüz teklif hazırlığı aşamasında. Uygulamanın başlaması için yasal sürecin tamamlanması gerekiyor. Satış sırasında kullanılacak sistemin ayrıntıları ve başlangıç tarihi ise açıklamada belirtilmedi.
Kanun teklifi birkaç hafta içinde Meclis’e sunulacak
Memişoğlu, tütün kullanımına ilişkin hazırlanan kanun teklifini birkaç hafta içinde Meclis’e sunmayı planladıklarını bildirdi.
Düzenlemeyle sigaranın toplumdaki görünürlüğünün azaltılması, tütünle mücadelede farkındalığın artırılması ve cezai yükümlülüklerin daha açık hale getirilmesi hedefleniyor.
Sigarayı bırakmak isteyenlere dikkat çekti
Bakan Memişoğlu, Yeşilay’ın çalışmalarına atıfta bulunarak sigara kullananların yüzde 80’inin bırakmak istediğini ifade etti. Tütünle mücadelede insanların sigarayı kendi istekleriyle bırakmalarını önemsediklerini belirtti.
Sağlık personeli alımı için de açıklama yaptı
Aynı yayında sağlık personeli alımlarına da değinen Memişoğlu, birkaç hafta içinde alım sürecine ilişkin duyuru yapılacağını söyledi. Mezun olan sağlık çalışanlarının yakın zamanda sisteme dahil edileceğini belirten Bakan, alımların ayrıntılarının yapılacak açıklamayla paylaşılacağını aktardı.




