Özel amaçlı raporlar artık 250 TL karşılığında verilecek
Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Kanunu'nda yaptığı değişiklikle birlikte, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) verilen özel amaçlı sağlık raporları ücretli hale geldi. Yeni düzenlemeyle vatandaşlar, sporcu lisansı, sürücü belgesi, genel tıbbi değerlendirme, iş sağlığı, hac ve umre için parmak izi, yivsiz av tüfeği ruhsatı ve akli meleke raporları için 250 TL ödeme yapacak.
Rapor İçin İşlem Kodu Zorunluluğu
Bu raporlar için vatandaşların öncelikle "işlem kodu" alması gerekiyor. İşlem kodları üç yöntemle alınabiliyor:
-
Çevrim içi: https://sbos.saglik.gov.tr adresinden e-Devlet ile giriş yapılarak,
-
SMS ile: T.C. kimlik numarası ve rapor türünün kısa adı 2023’e gönderilerek,
-
Fiziki başvuru: Aile hekimlerine doğrudan müracaat edilerek.
Muayene sonrası oluşturulan e-Raporlar, ödeme tamamlandıktan sonra e-Nabız ve e-Devlet üzerinden erişime açılıyor.
“Koruyucu Hizmetle İlgisi Yok”
Yeni uygulama, aile hekimlerinden tepki çekti. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, sistemin aile hekimlerine ek yük getirdiğini ve sağlık çalışanlarını hastalarla karşı karşıya getirdiğini belirtti.
Dr. Mehlepçi şu ifadeleri kullandı:
“Evlilik, askerlik ve hastalık raporlarını zaten veriyoruz. Ancak işe giriş, ehliyet, spor lisansı gibi raporlar koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında değil. Bu uygulama sistemin eksikliklerini bizim sırtımıza yüklüyor. Üstelik hasta işlem kodunu alıp parasını yatırıyor ama biz yetkili değilsek başka kuruma sevk ediyoruz. Bu durum hasta-hekim çatışmasına ve sağlıkta şiddetin artmasına neden oluyor.”
Sendika, ücretli rapor uygulamasının etik dışı olduğunu savunurken, aile hekimlerinin asli görevinin koruyucu sağlık hizmetleri olduğunu vurguladı.




