İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik uygulamaları denetlemek amacıyla Hatay’a da müfettiş gönderecek.
Eylül ayı boyunca kentte görev yapacak müfettişler; Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve ilgili kurumların sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını yerinde inceleyecek.
HATAY’IN 15 İLÇESİNDEKİ ÇALIŞMALAR İNCELENECEK
Denetim kapsamında Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz, Samandağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Hassa, Altınözü, Yayladağı, Belen, Dörtyol, Erzin, Payas ve Kumlu’daki uygulamalar mercek altına alınacak.
Sahipsiz köpeklerin mevzuata uygun şekilde toplanıp toplanmadığı, bakımevlerine götürülüp götürülmediği ve belediyelerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği araştırılacak.
HATAY’DAKİ BARINAKLAR MERCEK ALTINDA
Müfettişler yalnızca sokaklardaki toplama çalışmalarını değil, Hatay’daki hayvan bakımevleri ve doğal yaşam alanlarının şartlarını da denetleyecek.
İncelemelerde hayvanların barınma ve beslenme koşulları, kısırlaştırma faaliyetleri, hasta ve yaralı hayvanlara uygulanan tedaviler ile hayvan refahına ilişkin şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilecek.
Bakımevlerinin mevcut kapasitesi ve toplanan hayvanların kayıtlarının da inceleme kapsamına alınması bekleniyor.
EKSİKLİKLER ANKARA’YA RAPORLANACAK
Saha incelemeleri sırasında tespit edilen ihmaller, aksaklıklar ve mevzuata aykırı uygulamalar rapor haline getirilecek. Hazırlanan raporlar ilgili bakanlıklara gönderilecek.
Denetimler sonucunda sorumluluklarını yerine getirmediği belirlenen yerel yönetimler ve ilgili birimler hakkında gerekli işlemlerin başlatılması bekleniyor.
TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 97’Sİ TOPLANDI
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye genelindeki sahipsiz sokak hayvanlarının yüzde 97’sinin toplandığını belirtmişti. Kalan hayvanların da barınaklara veya doğal yaşam alanlarına alınarak sürecin tamamlanması hedefleniyor.
Hatay’da gerçekleştirilecek denetimlerde kentteki toplama oranının ne seviyede olduğu, mevcut bakımevlerinin yeterliliği ve belediyelerin çalışmaları da ortaya çıkacak.
Eylül ayı boyunca devam edecek denetimlerin ardından Hatay’a ilişkin hazırlanacak rapor merakla bekleniyor.






