Malatya Depremi Sonrası Uzmanlardan Kritik Açıklamalar: Kırılmamış Fay Harekete Geçti

Malatya, 18 Temmuz sabahı saat 06.20'de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremle güne uyandı. AFAD verilerine göre merkez üssü Battalgazi ilçesi olan deprem, 15,59 kilometre derinlikte gerçekleşti. Sarsıntı Malatya'nın yanı sıra Elazığ, Adıyaman, Şanlıurfa ve Tunceli'de de hissedildi.

Depremin ardından gözler hem resmi açıklamalara hem de deprem uzmanlarının değerlendirmelerine çevrildi.

Deprem-17

Bakan Kurum: Olumsuz Bir Durum Tespit Edilmedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ilk incelemelerde herhangi bir can veya mal kaybının bulunmadığını açıkladı.

Hatay'da Seri Katilin Cinayet Düğümü Çözüldü: Tüm Aile Katledilmiş!
Hatay'da Seri Katilin Cinayet Düğümü Çözüldü: Tüm Aile Katledilmiş!
İçeriği Görüntüle

Kurum yaptığı açıklamada, ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek tüm ihbarların titizlikle değerlendirildiğini ifade etti.

AFAD da yaptığı açıklamada, bölgede saha tarama çalışmalarının devam ettiğini, şu ana kadar olumsuz bir ihbar alınmadığını duyurdu.

Depremler

Naci Görür: "Kırılmamış Fay Kırıldı"

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin Doğu Anadolu Fay Zonu (DAF) üzerinde meydana geldiğini belirterek dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

Görür, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Malatya'da, Gümüşuşağı'nda yaklaşık 15 kilometre derinde 5,0 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem DAF üzerinde, kırılmamış ve daha önce çevresindeki depremlerden etkilenmiş bir bölgede meydana geldi. Geçmiş olsun."

Bu değerlendirme, bölgede halen enerji biriktiren ve geçmiş büyük depremlerde tamamen kırılmayan fay segmentlerinin bulunduğuna işaret etmesi açısından dikkat çekti.

Osman Bektaş: "Tek Depremle Sonuç Çıkarılmaz Ama Hazırlıklı Olun"

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş ise tek bir depreme bakılarak daha büyük bir deprem beklentisinin kesin olarak söylenemeyeceğini vurguladı.

Bektaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede gerilme dağılımının değiştiğini belirterek şu uyarıda bulundu:

  • Bu deprem tek başına büyük bir depremin habercisi olarak yorumlanmamalı.
  • Ancak bölgenin deprem üretme potansiyeli devam ediyor.
  • Yaklaşık 6 büyüklüğünde depremlere karşı hazırlıklı olunmalı.

Haber Vermeden Az Hasarlı Evini Yıktılar

"Malatya Ovası'nın Altında Gizli Faylar Bulunuyor"

Sosyal medyada kendisine yöneltilen "Malatya'da 7'nin üzerinde deprem bekleniyor mu?" sorusuna da yanıt veren Bektaş, önemli jeolojik bilgiler paylaştı.

Bektaş'a göre:

  • Malatya Ovası tek bir faydan oluşmuyor.
  • Bölgede farklı doğrultularda uzanan birden fazla fay sistemi bulunuyor.
  • Bazı faylar yüzeyde görünmeyen, gömülü ve gizli faylar niteliği taşıyor.
  • Jeofizik çalışmalar bu fayların varlığını ortaya koyuyor.

Bektaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Jeofizik verilerine göre Malatya Ovası birden fazla fay üzerinde gelişmiştir. Ovayı oluşturan fayların bazıları gömülü ve gizlidir. M5 üreten faylar M6 da üretebilir. Geçmiş olsun."

Uzmanların Ortak Mesajı: Hazırlıklı Olmak Hayati Önem Taşıyor

Uzmanların açıklamaları, Malatya ve çevresindeki deprem riskinin tamamen ortadan kalkmadığını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Naci Görür, depremin daha önce kırılmamış bir fay segmentinde meydana geldiğine dikkat çekerken, Prof. Dr. Osman Bektaş ise bölgede yüzeyde görünmeyen fay sistemlerinin bulunduğunu ve daha büyük depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Yetkililer ise şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum tespit edilmediğini belirtirken, saha incelemelerinin sürdüğünü açıkladı.

Muhabir: Ayşe Yöney