Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, tasfiye sürecindeki bazı yatırım fonlarının malvarlıklarının korunması ve yatırımcıların zararlarının karşılanmasına yönelik kanun teklifi kabul edildi.
Düzenleme, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen ve kanunun yayımlanacağı tarihte tasfiyesi tamamlanmamış yatırım fonlarını kapsıyor.
Teklifle, fonlardan hukuka aykırı şekilde çıkarıldığı tespit edilen varlıkların geri kazanılması, sorumlulardan tahsilat yapılması ve elde edilen kaynakların yatırımcılara dağıtılması amaçlanıyor.
Yatırımcılara 1 Milyon TL'ye Kadar Ara Ödeme
Teklifin en dikkat çeken düzenlemelerinden biri, fon pay sahiplerine yapılabilecek ara ödemeler oldu.
Buna göre, SPK tarafından belirlenecek fonlarda net yatırım tutarı 1 milyon TL'nin altında olan yatırımcılara bu tutarı aşmamak üzere ödeme yapılabilecek. Net yatırım tutarı 1 milyon TL ve üzerinde bulunan yatırımcılar için ise ara ödeme üst sınırı 1 milyon TL olacak.
Ancak ödemeler, yatırımcıların endeksleme uygulanmadan hesaplanan net yatırım tutarlarını aşamayacak. Para piyasası niteliğindeki fonlar dışındaki fonlarda, ara ödeme tutarı ayrıca yatırımcının hesabında bulunan katılma paylarının hesaplanan toplam değeriyle sınırlı olacak.
Bu nedenle düzenleme, her yatırımcıya doğrudan 1 milyon TL ödeneceği anlamına gelmiyor.
Ödemelerde Öncelik Kimlere Verilecek?
Tasfiye sürecinde elde edilen nakdin bütün yatırımcıların alacaklarını karşılamaya yetmemesi durumunda SPK, ödeme sıralamasını belirleyebilecek.
Kurul, net yatırım tutarı en düşük olan yatırımcılardan başlayarak ödeme yapılmasına karar verebilecek. Ayrıca bütün fon pay sahipleri için asgari bir ara ödeme tutarı belirlenmesi de mümkün olacak.
Yatırımcıların hak sahipliği ve ödeme tutarları, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kayıtları esas alınarak hesaplanacak.
Fonlardan Çıkarılan Varlıklar Geri Alınabilecek
Kanun teklifi, yatırım fonlarının malvarlığından hukuka aykırı şekilde çıkarılan değerlerin geri kazanılmasına yönelik hükümler de içeriyor.
Fon varlıklarının mevzuata aykırı işlemlerle veya gerçek bir ekonomik amacı bulunmayan işlemler yoluyla başka kişi ve kuruluşlara aktarılması durumunda oluşan zararların sorumlulardan tahsil edilmesi öngörülüyor.
Zarardan öncelikle fonun kurucusu veya yöneticisi olan portföy yönetim şirketi sorumlu tutulacak. Bu şirketlerden tahsilat yapılamaması halinde, sorumluluğu SPK tarafından belirlenen gerçek ve tüzel kişilere başvurulabilecek.
Tahsil ve takip işlemleri ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülebilecek.
Elkonulan Malvarlıkları Yatırımcılara Aktarılabilecek
Teklif kapsamında, ilgili fonlarla bağlantılı soruşturma ve davalarda elkonulan veya müsadere edilen malvarlığı değerlerinin de geri kazanım sistemine dahil edilmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda tahsil edilen tutarlar, TMSF bünyesinde her fon için ayrı oluşturulacak geri kazanım hesaplarında izlenecek.
Hesaplarda biriken kaynaklar yalnızca ilgili fonların tasfiyesi ve fon pay sahiplerine yapılacak ödemeler için kullanılabilecek.
Tasfiye tamamlandıktan sonra geri kazanılan tutarlar ise Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) aktarılacak. Yatırımcılara yapılacak ödemelerde fon katılma payı sahipliği oranları esas alınacak.
Ödemeler Ne Zaman Başlayacak?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen teklifin yürürlüğe girebilmesi için yasama sürecinin tamamlanması gerekiyor.
Düzenlemenin kabul edilmesi halinde tasfiye işlemleri SPK gözetiminde yürütülecek. Ara ödemelerin hangi fonlarda uygulanacağı, ödeme sırası ve diğer usuller SPK tarafından belirlenecek.
Bu nedenle yatırımcılar için henüz kesinleşmiş bir ödeme tarihi bulunmuyor.
Teklifin yasalaşması durumunda ödemeler, ilgili fonların tasfiye süreçleri ve elde edilen kaynaklar doğrultusunda gerçekleştirilebilecek.





