Yayman, bölgedeki çatışmalara karşı izlenen aktif diplomasi ve dengeli dış politika sayesinde Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik öneminin daha da arttığını belirtti.
Özellikle son dönemde Suriye, Mısır, Libya ve Irak’taki gelişmeler ile Kafkasya’daki gerilimlerin dikkatle takip edildiğini söyleyen Yayman, devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım ve yükselen İsrail-İran gerilimi gibi çatışmaların Ortadoğu’yu büyük bir felakete sürüklediğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgede birçok ülke lideriyle yürüttüğü doğrudan temas diplomasisine dikkat çeken Yayman, “Bu girişimler sadece şekli değil, sonuç odaklıdır. Hedefimiz sadece konuşmak değil; yangını durdurmak, barışı tesis etmektir.” dedi.
Yayman açıklamasında şu mesajlara da yer verdi:
“Biz dün neredeysek bugün de oradayız.”
“Tarihin doğru tarafındayız.”
“Mazlumların yanındayız.”
“Barışın, adaletin ve insanlığın safındayız.”
Türkiye’nin 360 derece dış politikasıyla bölgede kalıcı barışın sağlanması için çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Yayman, “Savaşlarla kuşatılmış bu coğrafyada hâlâ diyalog ve arabuluculuğun mümkün olduğunu Türkiye’nin sergilediği dengeli ve ilkeli duruş bir kez daha göstermiştir.” diye konuştu.




