DOLAR 32,4412 -0.14%
EURO 34,7978 -0.51%
ALTIN 2.445,990,41
BITCOIN 20697180,92%
Hatay
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MEME KANSERİ FARKINDALIĞINI ARTIRICI EĞİTİM ÇALIŞMASI

MEME KANSERİ FARKINDALIĞINI ARTIRICI EĞİTİM ÇALIŞMASI

ABONE OL
27 Ekim 2021 11:23
MEME KANSERİ FARKINDALIĞINI ARTIRICI EĞİTİM ÇALIŞMASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Dr. Selda Bağdadioğlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendiğini söyledi.

Başkan Dr. Selda Bağdadioğlu, Özel Defne Hastanesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte “Erken tanı hayat kurtarır ve kendi kendine meme muayenesi eğitimi” ile ilgili katılımcılara maket üzerinden uygulamalı olarak eğitim vererek, ülkemizde de Sağlık Bakanlığı Başkanlığında meme kanseri farkındalığının arttırılmasına yönelik çeşitli faaliyetler düzenlendiğini belirtti.

Ayrıca erken tanının önemini vurgulamak amacıyla,15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edildiğini ve 26 Ekim meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlendiğine dikkat çeken Dr. Bağdadioğlu, şöyle konuştu:

“Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’ini meme kanseri oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir.

Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalık olması; 20 yaş üzerindeki tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli eğitim almaları ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamaları öngörülmektedir.”

Dr. Bağdadioğlu, meme kanserini erken teşhis edilirse yüzde 95’e varan iyileşme şansı olduğunu belirterek, “Erken tanı için 20-39 yaş ayda 1 kendi kendine meme muayenesi, her 2-3 yılda bir uzman muayenesi, 40 yaş ve üstü ayda 1 kendi kendine meme muayenesi, yılda 1 uzman muayenesi, 2 yılda 1 mamografi. Mamografi KETEM tarafından ücretsiz olarak çekilmektedir” dedi.

Meme kanserini önlemede dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Bağdadioğlu, “Birincil korunma kapsamında; sağlıklı yaşam girişimleri; sebze ve meyveden zengin beslenme, haftada en az 150 dakika yürüme gibi orta düzey fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkolden uzak durmaktır. İkincil korunma önlemleri ise; kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapmak, klinik meme muayenesi (KKMM) yaptırmak ve mamografi çektirmektir. Erken tanı için, 20-40 yaşları arasında ayda bir KKMM yapılmalı,  gerekli görüldüğünde mamografi çektirilmelidir” diye konuştu.

Diğer konuşmacı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Artuç Karabiber, “Rahim ağzı kanseri” ile ilgili bilgiler verdi ve rahim ağzı kanserinin aşı ile korunalabilir bir hastalık olduğunu anlattı.

Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Dr. Selda Bağdadioğl, etkinlik sonunda organizasyona desteklerinden dolayı Op. Dr. Hülya Artuç Karabiber’e ve Özel Defne Hastanesi Kurumsal Pazarlama Sorumlusu Metin Parmaksız’a teşekkür etti.

Düzenlenen etkinliğe Defne Rotary Toplum Birliği üyesi kadınlar ve Defne Kadın Kooperatif üyesi kadınlar katıldı. Cuma ZEYBEK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.