Türkiye’de çocuk adalet sistemine yönelik köklü değişiklikler gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde hazırlanan yeni modele göre, cezai ehliyet yaşının düşürülmesi ve ağır suçlara yönelik yaptırımların sertleştirilmesi planlanıyor.
Yeni Model Neleri Kapsıyor?
Hazırlanan taslakta, çocukların cezai sorumluluk yaşının 10’a indirilmesi öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Özellikle ağır suçlarda mevcut uygulamaların yetersiz kaldığı değerlendirilirken, yeni düzenlemeyle daha caydırıcı bir sistem hedefleniyor.
Cinayet ve cinsel saldırı gibi suçlarda çocuklara uygulanan cezalarda önemli değişiklikler planlanıyor. Bu kapsamda, söz konusu suçlarda cezaların yetişkinlere daha yakın seviyelerde uygulanması gündemde.
“Ağır suçlarda çocuk indiriminin kaldırılması, yeni modelin en dikkat çeken başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.”
Hapis Yerine Kademeli Yaptırım
Yeni sistem yalnızca cezaları artırmayı değil, aynı zamanda çocukların topluma kazandırılmasını da hedefliyor. Bu doğrultuda doğrudan hapis cezası yerine kademeli yaptırımlar ve rehabilitasyon programları ön plana çıkarılıyor.
Uzmanlar, bu yaklaşımın çocukların suç döngüsünden çıkmasında daha etkili olabileceğini değerlendiriyor.
Ailelere Sorumluluk Yükleniyor
Düzenleme yalnızca çocukları değil, aileleri de kapsıyor. Suça karışan çocukların ailelerine yönelik denetim ve sorumluluk yükümlülükleri getirilmesi planlanıyor.
Kurallara uymayan aileler için para cezası ve bazı durumlarda hapis cezası gibi yaptırımların uygulanabileceği ifade ediliyor. Bu adımın, aile içi denetimi artırarak suç oranlarını düşürmesi amaçlanıyor.
Araştırma Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Koydu
Yapılan bir araştırmaya göre, çocukların yüzde 60’ı işlediği suçun sonuçlarını bilmediğini belirtiyor. Bu veri, yeni modelde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının neden öncelikli hale getirildiğini ortaya koyuyor.
Gözler Meclis Sürecinde
Çocuk adalet sisteminde köklü değişiklikler içeren düzenlemenin önümüzdeki dönemde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Taslağın yasalaşması halinde, Türkiye’de çocuk suçlarına yaklaşımda yeni bir dönemin başlaması öngörülüyor.





