Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin Filistin ve Gazze’yi hiçbir zaman yalnız bırakmadığını vurgularken, bölgeye gönderilmek istenen konteynerlerin engellendiğini söyledi.

Antakya Medeniyetler Korosu, depremin üçüncü yılında Hatay'da konser verdi
Antakya Medeniyetler Korosu, depremin üçüncü yılında Hatay'da konser verdi
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Gazze’yi yalnız bırakmadık, Filistin’i yalnız bırakmadık. Bundan sonra da ne Gazze ne de Filistin yalnız kalacaktır” dedi. Erdoğan, İsrail’in saldırıları nedeniyle özellikle çocukların ve sivillerin büyük acılar yaşadığını belirterek, “7’den 70’e mazlum olanı aldı. O çadırlarda, rüzgârın, yağmurun, çamurun içinde yaşayan yavruların ahı, Netanyahu’ya kâr kalmaz” ifadelerini kullandı.

“Konteyner Göndermek İstiyoruz, İzin Verilmiyor”

Gazze’deki barınma sorununa dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin elinde hazır konteynerler bulunduğunu ancak sevkiyata izin verilmediğini söyledi. Erdoğan, “Konteyner göndermek istiyoruz, müsaade etmiyorlar. Çünkü buna onun müsaade etmesi gerekiyor. Müsaade etmediği için konteyner de gönderemiyoruz. Elimizde konteynerler var. O çadırlarda yaşamaktan Filistinli kardeşlerimizi kurtarabilirdik ama ne yazık ki olamıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı bir açıklamada da konteyner hazırlıklarının sürdüğünü hatırlatarak, “Bu bölgedeki konteynerlerin özellikle Gazze’ye sevk edilmesiyle ilgili hazırlığımız devam ediyor. İlgili arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bu konteynerler ile bölgeye inşallah en üst düzeyde bir imkân sağlayacağız. Filistinlilerin yaşamaya devam edeceği yeni Gazze’nin inşa edilmesi sürecinde bu konteynerleri kardeşlerimize inşallah vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Fidan: Türkiye’nin Deprem Tecrübesi Gazze’de Kullanılabilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin büyük ölçekli barınma projelerindeki tecrübesine dikkat çekerek, bu birikimin Gazze için de kullanılabileceğini belirtmişti. Fidan, “Elli bin insanın hayatını kaybettiği büyük bir depremden sonra yaklaşık beş yüz bin konutluk devasa bir projeyi üç yıl gibi kısa bir sürede tamamlayan bir ülkeden bahsediyoruz. Bu tecrübe Gazze için de kullanılabilir. Depremzedeler için oluşturduğumuz barınma altyapısını Gazze halkının hizmetine sunabiliriz” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hem diplomatik hem de insani çabalarını sürdüreceğini vurgulayarak, “Er ya da geç inşallah o mazlumları bu sıkıntıdan kurtaracağız” dedi.

Muhabir: ilyas Yiğit