Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi. Oylamada 382 milletvekili oy kullandı ve teklif oy birliğiyle yasalaştı.
Şehit ailelerinin aylıklarına yeni alt sınır
Yasalaşan düzenlemeyle, hayatını kaybeden tüm vazife malullerinin anne ve babalarına bağlanacak toplam aylık tutarının, bir aylık net asgari ücretin altında olmaması öngörülüyor.
Düzenleme, Hatay’da yaşayan şehit aileleri açısından da önemli bir değişiklik getiriyor. Buna göre hak sahiplerine bağlanacak toplam aylıklarda yeni alt sınır uygulanacak.
Bakıma muhtaç gazilerin ek ödemesi artırılacak
Kanunla birlikte bakıma muhtaç gazi ve malullere yapılan ek ödemelerde de artışa gidiliyor.
Mevcut düzenlemede yapılan değişiklikle söz konusu ek ödeme tutarı, net asgari ücretin 2,5 katına çıkarılacak. Böylece bakıma ihtiyaç duyan gazi ve malullere yönelik ekonomik desteğin artırılması hedefleniyor.
Vazife malullerinin aylıkları yeniden hesaplanacak
Yeni düzenlemenin önemli başlıklarından birini de vazife malulü erbaş ve erler, güvenlik korucuları, askeri öğrenciler ve sivillerin aylıkları oluşturuyor.
Yasayla birlikte bu kişilerin aylıklarının hesaplanmasında esas alınan derece ve kademelerde değişikliğe gidilecek. Vazife malullüğü aylıkları, eğitim durumuna bakılmaksızın en az 10. derecenin 1. kademesi esas alınarak hesaplanacak.
Dört yıllık yükseköğretim mezunları için ise 8. derecenin 1. kademesi esas alınacak.
Terör nedeniyle yaralananlara yeni düzenleme
Terör eylemleri nedeniyle yaralanmasına rağmen ilgili mevzuata göre malul sayılmayan, ancak Nizamname hükümleri doğrultusunda derece tespiti yapılan kişilerin aylıklarında da artış yapılacak.
Bu kapsamda gösterge tabloları güncellenecek ve hak sahiplerinin aylıkları yeniden düzenlenecek.
Malul sayılmayan yaralılara aylık bağlanmasının önü açılıyor
Düzenlemenin dikkat çeken maddelerinden biri de terörle mücadele sırasında yaralanan ancak mevcut mevzuat kapsamında malul kabul edilmeyen kişilere ilişkin.
Kanunla birlikte, terörle mücadele görevleri sırasında yaralanan ve maluliyet kriterlerini karşılamadığı için daha önce aylık bağlanamayan kişilere aylık bağlanmasının önü açılacak.
Hatay’daki hak sahiplerini de yakından ilgilendiriyor
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemelerin, Hatay’da yaşayan şehit aileleri, gaziler, vazife malulleri ve ilgili hak sahipleri açısından ekonomik ve sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurması bekleniyor.
Yeni düzenlemeyle özellikle bakıma muhtaç gazilere yapılacak ek ödemenin artırılması ve daha önce aylık alamayan bazı yaralıların da kapsam içine alınması, hak sahiplerine yönelik sosyal desteğin genişletilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.




