Depremin ardından başlayan geçici barınma, stres, gürültü, toz-toprak ve maddi sıkıntılar, vatandaşların gece uykularını adeta kaçırıyor. Uzmanlar, “uyku bozukluğu sessiz bir sağlık krizi” diyerek uyarıyor.

Kentte artan psikolojik baskı, çevresel koşullar ve belirsizlik nedeniyle vatandaşlar ya uyuyamıyor ya da gece boyunca sık sık uyanıyor. Uzmanlara göre bu durum sadece yorgunluk değil, kalp-damar hastalıklarından depresyona, hafıza sorunlarından trafik kazalarına kadar birçok riski de beraberinde getiriyor.

“Gece Uyuyamayan Gündüz Hayatla Başa Çıkamıyor”

Deprem sonrası konteynerlerde, kalabalık ortamlarda yaşayan Hataylılar için gürültü, ışık ve stres, sağlıklı uykuya en büyük engel. Psikiyatristler ve nörologlar, özellikle bu dönemde uyku problemlerinin geçici görülmemesi gerektiğini belirtiyor. Uyku sorunu yaşayan her bireyin destek alması gerektiğini vurguluyorlar.

Halk İçin 5 Maddede Uyku Kurtarma Planı:

  1. Uyuma saatinizi sabitleyin: Uyumasanız bile sabah aynı saatte kalkın.

  2. Elektronikten uzak durun: Yatmadan 1 saat önce ekran kapansın.

  3. Gündüz kestirmeyin: Geceleri daha derin uyku için gündüz uyumayın.

    “Ben, Sen Yok, Biz Varız”
    “Ben, Sen Yok, Biz Varız”
    İçeriği Görüntüle
  4. Yatak sadece uyumak için: Yatakta telefon, yemek, sohbet yok.

  5. Ses ve ışık yalıtımı önemli: Mümkünse kulak tıkacı ve göz bandı kullanın

Çözüm Ne? Uyku Lüks Değil, Temel Hak

Hatay’da yeniden yapılanma sürecinde uyku sağlığı da en az barınma kadar önemli. Psikolojik destek, doğru bilgilendirme ve çevresel düzenlemelerle bu sorun aşılabilir. Çünkü uykusuz bir şehir, ayağa kalkmakta zorlanır.

Muhabir: Asi Gazetesi