Sabah gazetesi muhabiri Ali Rıza Akbulut'un haberine göre, 47 kişinin tutuklu bulunduğu belirtilen soruşturma kapsamında alınan ifadelerde derneğe yapılan gıda ve konteyner teslimatları ile milyonlarca liralık borç işlemlerine ilişkin ayrıntılar yer aldı.

İfade veren kişiler, Ahbap Derneği ile gerçekleştirdikleri ticari işlemlerin gerçek olduğunu savunarak hayali ticaret iddialarını reddetti.

Ahbap Soruşturmasında 10 İtirazdan Biri Kabul Edildi

İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi, soruşturma kapsamında tutukluluk kararlarına yapılan 10 itirazı değerlendirdi.

Mahkeme, dokuz kişinin tutukluluk halinin devamına karar verirken Timur Özdemir'in adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.

Habere göre Özdemir'in sunduğu e-faturalar, banka dekontları, nakliye belgeleri ve WhatsApp yazışmaları incelendi. Mahkemenin, 3,7 milyon liralık kırtasiye ve oyuncak ticaretinin gerçek olduğunu tespit ettiği aktarıldı.

Sabit ikametgâh sahibi olduğu belirtilen Özdemir, yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

Deprem Döneminde 1.100 Konteyner Teslim Edildiği Belirtildi

Hatay'da da büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen yardım faaliyetlerine ilişkin ticari işlemler, soruşturma kapsamında verilen ifadelerde yer aldı.

Sabah'ın haberine göre Kamil Zeytinci ve Mehmet Zeytinci kardeşler, deprem döneminde Ahbap Derneği'ne toplam 1.100 konteyner teslim ettiklerini belirtti.

Kardeşler, Haluk Levent'in talebi üzerine derneğe yaklaşık 4 milyon lira borç verdiklerini ve bu parayı 40 gün sonra tahsil ettiklerini anlattı.

Gerçekleştirdikleri işlemlerin tamamının faturalı olduğunu ifade eden kardeşler, hayali ticaret iddialarını reddetti.

8 İla 10 Milyon Lira Borç Verdiğini Söyledi

Soruşturmada ifade veren iş insanı Yusuf Esat Erişgen, 2021 ve 2022 yıllarında Ahbap Derneği'ne yaklaşık 80 ila 100 bin gıda kolisi teslim ettiğini belirtti.

Derneğe farklı tarihlerde borç para verdiğini söyleyen Erişgen, toplam tutarın 8 ila 10 milyon lira arasında olduğunu ifade etti.

Erişgen, verdiği borcun bir bölümünü geri alamadığını ileri sürerek, "Derneğe parça parça toplamda 8 ila 10 milyon lira borç verdim. Ancak 4 yıldır bu paranın yaklaşık 1,5 milyon lirasını geri alamadım" dedi.

Bir Başka İfadede 1,5 Milyon Liralık Borç

Soruşturma kapsamında ifade veren Selami Demir de Ahbap Derneği ile gerçekleştirdiği para alışverişine ilişkin bilgi verdi.

Demir, 2022 yılında derneğe 40 bin lira yardım yaptığını, daha sonra kendisinden borç istenmesi üzerine 1,5 milyon lira borç verdiğini anlattı.

Soruşturma dosyasındaki bu ifadelerde, derneğe yapılan yardımların yanı sıra ticari faaliyetler ve borç işlemlerine ilişkin anlatımlar öne çıktı.

Fransa'da lise eylemlerinde polis ve jandarma şiddetine ilişkin 83 soruşturma açıldı
Fransa'da lise eylemlerinde polis ve jandarma şiddetine ilişkin 83 soruşturma açıldı
İçeriği Görüntüle

Soruşturma Hangi Suçlamaları Kapsıyor?

Sabah muhabiri Ali Rıza Akbulut'un aktardığı bilgilere göre Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturma, "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlamaları kapsamında yürütülüyor.

Soruşturmada ifade veren kişiler, dernekle gerçekleştirdikleri teslimatların ve para alışverişlerinin gerçek olduğunu savunuyor.

Mahkeme, tutukluluk kararlarına yapılan 10 itirazdan yalnızca birini kabul ederken dokuz kişinin tutukluluğunun devamına hükmetti. Dosyadaki suçlamalara ilişkin yargı süreci devam ediyor.

Muhabir: Haber Merkezi