AK Parti'nin yerel yönetimlerin işleyişine ilişkin hazırladığı reform çalışmasında sona yaklaşıldığı bildirildi. Belediyelerin mali yapılarından denetim süreçlerine, imar ve planlamadan büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımına kadar birçok konunun düzenleme kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Türkiye genelindeki belediyeleri ilgilendiren reform hazırlığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ve Antakya, Defne, İskenderun, Samandağ, Arsuz başta olmak üzere Hatay'ın ilçe belediyeleri açısından da önem taşıyor.
Ancak düzenlemenin nihai içeriği henüz açıklanmadığı için Hatay'daki belediyelerin mevcut yetkilerinde nasıl bir değişiklik yapılacağı netleşmiş değil.
Erdoğan Başkanlığındaki Toplantıda Yerel Yönetimler Ele Alındı
Anadolu Ajansının parti kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında yerel yönetimlere ilişkin bir sunum yaptı.
Sunumda özellikle muhalefet belediyeleri gündeme gelirken belediyelerin mali yapılarının disipline edilmesi ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.
Toplantıda büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve kırsal alanlarda yaşanan yetki karmaşasının giderilmesine yönelik öneriler de değerlendirildi.
Belediyelerin Mali Yapısı ve Denetimi Değişebilir
Hazırlanan reform çalışmasının önemli başlıklarından birini belediyelerin mali yapısı oluşturuyor.
Parti kaynaklarından aktarılan bilgilere göre belediyelerin mali işleyişine ilişkin yeni düzenlemeler yapılması ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Yerel yönetimlerde şeffaflık ve denetim konularının da reform kapsamında ele alındığı belirtildi.
Ancak belediyelerin bütçelerine, gelirlerine, borçlanma yetkilerine veya harcamalarına ilişkin hangi somut değişikliklerin önerildiği henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.
Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin Yetkileri Gündemde
Reform hazırlığında büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki yetki paylaşımı da değerlendiriliyor.
Özellikle kırsal alanlarda ortaya çıkan yetki karmaşasının giderilmesine yönelik önerilerin çalışmada yer aldığı bildirildi.
Bu başlık, büyükşehir belediyesi statüsündeki Hatay açısından da önem taşıyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında yürütülen hizmetlerin yeni düzenlemeden nasıl etkileneceği, teklifin ayrıntılarının açıklanmasının ardından belli olacak.
İmar ve Planlama Konuları da Reform Kapsamında
AK Parti'nin hazırladığı yerel yönetimler reformunda imar ve planlama başlıklarına da yer veriliyor.
6 Şubat depremlerinin ardından yeniden yapılanma sürecinin devam ettiği Hatay'da imar ve planlama konusu, kentteki yerel yönetimlerin çalışma alanları arasında bulunuyor.
Bu nedenle hazırlanacak düzenlemenin imar ve planlamaya ilişkin hükümleri, Hatay açısından da yakından takip edilecek.
Bununla birlikte kaynak haberde deprem bölgesine veya Hatay'a özel bir düzenleme hazırlandığına ilişkin bilgi bulunmuyor.
Yerel Yönetimler Reformu Ne Zaman Meclis'e Sunulacak?
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre reform çalışmasında son aşamaya gelindi.
Düzenlemenin beş ana başlık altında hazırlandığı bildirildi:
-
Yerel yönetimlerde şeffaflık ve denetim
-
Yerel yönetim modelinin geliştirilmesi
-
Yerel yönetimlerin mali yapısı
-
Yerel yönetimlerde yeni uygulamalar
-
İmar ve planlama
Çalışmaya son şeklinin verilmesinin ardından kısa süre içerisinde TBMM'ye sunulması planlanıyor.
Ancak teklifin Meclis'e sunulacağı kesin tarih ve düzenlemenin ayrıntılı maddeleri henüz açıklanmadı.
Hazırlık aşamasındaki reformun yürürlüğe girebilmesi için yasama sürecinin tamamlanması gerekiyor.



